Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні відновили подання електронних декларацій – про що варто знати

За прийняття законопроєкту про повернення декларування проголосували 329 народних депутатів

Фото: rada.gov.ua, Pexels, Telegram. Колаж: Pro Гроші

Рада повернула декларування під час війни

Фото: rada.gov.ua, Pexels, Telegram. Колаж: Pro Гроші

5 вересня Верховна Рада України прийняла головний законопроєкт, який повертає обов’язкове електронне декларування під час воєнного стану. Чиновники проголосували за три правки, але відкинули одну з найважливіших – відкриття публічних є-декларацій одразу.

Про це розповів нардеп Ярослав Железняк на сторінці в Telegram.

Свої голоси за прийняття законопроєкту в цілому віддали 329 парламентарів. В документі було чотири правки:

  • уточнення переліку посадових осіб, які підпадають під антикорупційне законодавство;
  • щодо вказання майна в різних розділах декларації та визначення таких дій як злочинних;
  • про повторну перевірку майна, яке вже задекларували на кілька років і перевірили;
  • про відкриття публічних електронних декларацій.

Що цікаво, перші три правки набрали необхідну кількість голосів, а за останню проголосували лише 199 осіб. Якщо глянути на кількість членів фракцій, то думки "слуг народу" розділилися порівну: 117 з 235 депутатів були за негайне відкриття реєстру. Далі голоси розділилися таким чином:

  • "Європейська Солідарність" – 22/27;
  • "Батьківщина" – 5/24;
  • "Платформа за життя та мир" – 15/22;
  • "За майбутнє" – 8/17;
  • "Голос" – 17/20;
  • "Довіра" – 7/18;
  • "Відновлення України" – 1/17;
  • позафракційні – 7/24.

Як раніше уточнював перший заступник голови Комітету з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин, "більшість аргументів за закритий реєстр – це маніпуляція, мета якої – відтягнути якомога далі момент, коли доведеться звітувати за відпустки в Дубаї та нові маєтки на Печерську".

Водночас українське суспільство у своїй більшості виступає за прозорість щодо декларування майна та доходів. Так само відкритих реєстрів очікують міжнародні партнери України з держав "Великої сімки" (G7).

У Єдиному реєстрі корупціонерів десятки тисяч осіб

Як розповів в ефірі загальнонаціонального телемарафону голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков, у Єдиному реєстрі корупціонерів містяться відомості про 46 тисяч осіб. З них 2 тисячі – про дисциплінарні порушення, 25 тисяч – адміністративні та 15 тисяч – кримінальні.

На думку Новікова, якщо дані стануть закритими, то громадськість втратить доступ до важливої інформації про корупційні справи та пов’язаних з ними людей.

"Ні журналісти, ні громадяни не побачать відомості про тих, хто вчинив адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, дисциплінарні, а також ті 15 тис. засуджених за кримінальні злочини. Оце основний ризик для даного реєстру, а не закриття певних полів", – наголосив очільник НАЗК.

Нагадаємо, вже 6 вересня в Україні планують запустити електронний ресурс, де можна анонімно чи відкрито залишати повідомлення про факти зловживання та хабарництва. За подібні правдиві дані українцям належатиме фінансова винагорода.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що на ФОПів чекають зміни у вересні та розповідав, що буде з податками й деклараціями. Також ми повідомляли, що деяким українцям дозволять не декларувати доходи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.