Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Декларація фізичної особи – кому обов'язково подавати та які доходи вказувати

З'ясувалось, чи треба декларувати кошти, які вам подарувати колеги на день народження

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чи треба подавати декларацію про доходи фізичним особам

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Найманому працівнику (фізичній особі) самостійно заповнювати декларацію про доходи не потрібно, тому що за нього сплачує всі податки роботодавець.

Про це нагадав податковий консультант Михайло Смокович.

Які податки мають сплачувати фізичні особи

  • 18% податку на доходу;
  • 1,5% військового збору

За словами експерта, наприклад, про ті кошти, які ви отримали на день народження, податкова не дізнається, саме тому більшість громадян такого не декларує.

"Якщо ви ведете творчу діяльність – займаєтеся рукоділлям, малюєте картини, вишиваєте, та отримуєте за це кошти на карту фізособи, ці кошти не декларуються – тому що доходи ці податкова ніколи не визначить, не зрозуміє, хто і що отримує", – наголосив Смокович.

У тому випадку, якщо ви отримуєте кошти на рахунок фізичної особи, але не декларуєте їх – тут виникають ризики, проконтролювати цю ситуацію можна, але трудоємно для податкової.

"Якщо людина отримала від продажів в інтернеті на карту гроші, податкова про це може дізнатися – може статися, що податкова зробить запит і отримає виписки з банку про ваші доходи. Тоді вам донарахують податки, а також штраф у 10% та пеню, яка нараховується щодня. Термін позивної давності – до 5 років тому. Тому якщо податківці зможуть довести, що це був дохід та з нього ви не сплатили податків, суми штрафу можуть бути серйозними. Отже, варто декларувати", – зазначив Смокович.

Громадяни, які отримують допомогу за кордоном, мають декларувати ці кошти, але платити податки за них не потрібно.

Водночас, українцям, які працюють за кордоном і отримують дохід на закордонні рахунки, треба декларувати та сплачувати податки.

"Із 2023 року Україна починає обмін інформацією із країнами за кордоном щодо рахунків – якщо податкова бачить, що людина отримала дохід на закордонний рахунок і не задекларувала його, це привід нарахувати штраф та пеню. Раніше такого виду податкового контролю не було. Зараз всю інформацію про закордонні рахунки податкова може бачити", – зазначив Смокович.

За словами податкового консультанта, Україна має конвенцію про запобігання подвійного оподаткування майже зі всіма державами, тому слід дотримуватися певних правил:

  • якщо в зарубіжній країні ви заробили певну суму коштів та сплатили податків більше, аніж мали би сплатити в Україні (у нас 18%, а ви сплатили 20%) – то ви маєте свій дохід задекларувати, але можете не сплачувати за нього податок на доходи в Україні, а лише військовий збір 1,5%;
  • якщо ж за кордоном ви сплатили податку менше, ніж мали б заплатити в нашій державі, ви маєте задекларувати свій дохід та сплатити різницю податку в Україну, а також військовий збір.

Декларація за 2022 рік подається до 1 травня 2023 року.

Раніше ми розповідали, що біженців змусили платити податки за доходи. Також ми писали, хто має сплачувати податок на автівки. Більше про податки в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.