Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деяким українцям дозволять не декларувати доходи — кого торкнеться

Пояснюємо, кому держава дозволить не повідомляти про свої доходи навіть після відновлення обов'язкового е-декларування

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Військовослужбовці можуть не декларувати свої доходи

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українським військовослужбовцям, які зараз перебувають в епіцентрі бойових дій, не доведеться декларувати свої доходи. Контролюючі органи не будуть їх за це карати.

Про це повідомив в етері телемарафону перший заступник голови комітету з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин.

За його словами, декларувати доходи потрібно буде військкомам, представникам військово-лікарських комісій, тим, хто відповідає за проведення закупівель, особливо з боку міністерств. Їм доведеться декларувати доходи, адже ці категорії громадян перебувають в тилу, тож у них достатньо часу для заповнення декларації.

"Ніхто в окопах декларацію заповнювати не буде. Для нас важливо зараз, щоби задекларувалися "одеські військкоми", а про військових в окопах взагалі не етично говорити, ще щоби держава від них ще щось вимагала", — сказав він.

Ярослав Юрчишин також зазначив, що ухвалений в першому читанні законопроєкт про відновлення е-декларування №9534 наразі перебуває на етапі зведення правок. Документ готують до другого читання.

Водночас очільниця Антикорупційної ради при Міністерстві оборони України Анастасія Шуба підкреслила, що у законопроєкті відсутні чіткі норми про коли військовослужбовцям потрібно декларувати свої статки. Вона розповіла, що організація направила до парламентського комітету листа, у якому зазначені підстави для того, аби військовослужбовці подавали декларацію.

"Це звільнення з військової служби за станом здоров’я або закінчення воєнного стану. Це логічно і абсолютно нормально", — сказала Шуба.

Хто з держслужбовців декларуватиме доходи

Україна через війну потребує фінансової допомоги з боку Міжнародного валютного фонду. Однак співпраця передбачає, що наша держава має виконати деякі умови. Так, наприклад, влада повинна погодитись на відновлення електронного декларування для:

  • чиновників;
  • суддів;
  • народних депутатів.

До всього МВФ вимагає, аби до кінця вересня 2023 року Рада має спростити систему декларування активів шляхом її підв’язки до інших баз даних і реєстрів, що дозволить бачити в автоматичному режимі, чи правдиву інформацію подає чиновник.

Раніше ми пояснювали, скільки вираховують з кожної зарплати українців на податки. Також ми розповідали, що зміниться після того, як в Україні відновлять е-декларування.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.