Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шахраї вигадали нову схему – як українцям не потрапити "на гачок"

Спеціалісти вважають, що за схемою обману може стояти Російська Федерація

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

У шахраїв зʼявилася нова схема

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Шахраї придумали нові схеми, аби виманювати гроші в українців. У Facebook та Telegram в Україні масово поширюються оголошення про виплату 9 000 гривень соцдопомоги через "Дію". Гроші обіцяють кинути на картки Ощадбанку та Райффайзен Банку. Насправді це оголошення неправдиве, а в самій схемі знайшли російський слід.

Про це пише Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Як працює схема

Шахраї пишуть, що нібито українці можуть отримати 9000 гривень "на особисту картку чи картку родичів або друзів" в Ощадбанку або Райффайзен Банку. Для цього шахраї закликають пройти за посиланням, де потрібно "авторизуватися". Тобто ви майте ввести дані картки, а потім ще й контрольний код, який надійде в SMS або за допомогою дзвінка з банку.

Після цього аферисти отримують доступ до ваших грошей. Кошти можуть зникнути з картки моментально, адже код перевірки найчастіше підтверджує саме операцію зі зняття коштів.

Спеціалісти вважають, що за схемою обману може стояти Росія. Також фахівці наголошують, що кампанія шахраїв стартувала 27 лютого.

"Інструкція складена дуже кострубато, з великою кількістю помилок... Посилання на сайти українських банків зареєстровані на вигадане ім'я та український номер телефону, реєстратором цих доменів виступав російський провайдер. Це можуть бути звичайні зловмисники, що ховаються на території держави-агресора, але не можна виключати й цілеспрямовану операцію російських спецслужб", – йдеться у повідомленні.

Чим ще користуються шахраї

Застосувати таку схему можуть і без паспорта, маючи лише доступ до SIM-карти людини. Раніше ми розповідали, що мета шахрая – замінити SIM-карту, на якій працює ваш номер.

Як це дає доступ до грошей? У кожної людини, що має рахунки в банку, є фінансовий номер телефона. Тобто, це може бути особистий номер, який прив'язаний до картки, застосунків банку, на нього приходять SMS-повідомлення для підтвердження транзакцій тощо.

Якщо аферистам вдасться прив'язати ваш номер до нової SIM-картки, то вони отримають доступ до вашої персональної інформації та рахунків. А далі вони можуть викрасти гроші, купити вашим коштом будь-які товари або ж взяти кредит.

Як потрібно захищати свої номери:

  • перейти на контракт з мобільним оператором;
  • не розголошувати фінансовий номер телефону;
  • відключити послугу віддаленої заміни SIM-карти у свого мобільного оператора;
  • встановити PIN-код на SIM-карту зі складним 8-значним паролем та пароль блокування телефону;
  • зареєструватися в онлайн-кабінеті мобільного оператора.

Раніше ми розповідали, хто такі "чорні рієлтори" і як від них врятуватися. Також сайт Pro Гроші писав про найпоширеніші схеми обману на обміні валют.

Більше про фінансові афери читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.