Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шахраї вигадали нову схему – як перевірити, що ваш Telegram зламано

Для того, щоб кібершахрай заволодів вашим акаунтом, потрібно 24 години

Фото: pexels, depositphotos. Колаж: Pro Гроші

Українці стають жертвами атаки

Фото: pexels, depositphotos. Колаж: Pro Гроші

Шахраї зламують акаунти українців у Telegram. Завдяки спеціальним ботам вони дізнаються номер людини та крадуть дані. Після цього вони просять гроші серед знайомих жертви.

Про це розповів начальник відділу протидії злочинам у сфері комп'ютерних систем Департаменту кіберполіції Євгеній Дороганов, пише 1+1.

"Це – масова історія, тому що з початку повномасштабного вторгнення Росія здійснює фішингові атаки, одна з цілей – Telegram-канали", — заявив він.

Ведуча 1+1 Валентина Хамайко розповіла, як сама стала жертвою такої атаки. Її сторінку зламали, а після цього почали писати друзям та знайомим, аби "позичити" чималі суми. Про те, що акаунт зламано, телезірка дізналася лише тоді, коли їй почали телефонувати люди, яким прийшли повідомлення від неї.

Коли ведуча захотіла зайти у Telegram, то вже не змогла цього зробити, адже там був новий пароль.

"Були перекази на 12 тисяч, я так розумію, доларів", — каже Хамайко.

Аби такого не трапилося з вами, то не варто переходити за невідомими посиланнями.

Як перевірити, що ваш Telegram-канал зламано:

  • у списку активних пристроїв з'явиться невідомий вам пристрій;
  • повідомлення для вас, які ви не прочитали, будуть прочитаними.

"Для того, щоб кібершахрай заволодів вашим акаунтом, потрібно 24 години. Після цього незнайомий пристрій стане довіреним, а тоді вже можна видаляти інші активні сесії", — пояснив Євгеній Дороганов.

Шахраї вигадали ще одну нову схему

Раніше ми вже писали про те, що іноді українці можуть отримувати небажані повідомлення на пошту через розсилку. Це робиться з метою шахрайства або інформування про щось. У першому випадку відправник майже завжди анонімний.

За допомогою спамових листів компанії розповідають про акції та різні пропозиції, аби збільшити продаж товарів або послуг. Але спамові повідомлення можуть бути шкідливими. Щоб не натрапити на шахраїв, потрібно захистити свій гаджет.

Що робити, аби не потрапити на "гачок" аферистів?

В жодному разі не можна відповідати на подібні повідомлення. Шахраї використовують спеціальні програми, через які отримують всю необхідну інформацію, яка прив'язана до вашого гаджета.

Аби уникнути такого спаму, використовуйте антивірус. Він буде автоматично фільтрувати вхідні повідомлення.

Про те, як убезпечити себе від аферистів, ви можете прочитати в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше сайт Pro Гроші також розповідав про те, як шахраї "розводять" українців на OLX. Також ми писали, які зараз існують телефонні афери. Більше про фінансові афери, які вигадують шахраї, читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.