Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шахраї вже у вашому телефоні? Як себе захистити

Ми розповідаємо про чергову шахрайську схему, аби ви не втратили свої гроші

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Хакери можуть зламати ваш акаунт

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Українця щодня отримують чимало повідомлень та сповіщень. Однак іноді люди не здогадуються про те, від кого ці листи. Ба більше, ви могли навіть не надавати згоду на їхнє отримання. А це є першою ознакою спаму.

Про це пише РБК-Україна.

Що таке спам

Це небажані повідомлення, які ви можете отримати через розсилку. Їх надсилають з метою шахрайства або інформування про щось. Майже завжди відправник невідомий.

Здебільшого за допомогою спамових листів компанії розповідають про акції та різні пропозиції, щоб збільшити продаж товарів або послуг. Однак іноді спам може й бути шкідливим.

Як захистити свій гаджет від спаму

Конфіденційність

Не діліться своїми контактами або електронною поштою з будь-ким, адже саме так найчастіше й приходять надокучливі сповіщення.

Фільтруйте спам

У більшості випадків ви можете відфільтрувати повідомлення, які хочете отримувати, а які ні. Виходить, що певні листи вам навіть не будуть потрапляти на очі.

Не відповідайте на такі повідомлення

Навіть, якщо інформація в листі вам здається заманливою та цікавою, у жодному разі не відповідайте на ці сповіщення. Так само не переходьте за посиланнями у них та не дзвоніть на вказані номери телефонів.

Особливо будьте уважні, якщо не знаєте відправника. Адже це може бути чергова шахрайська схема через яку ви втратите чимало грошей.

Використовуйте антивірус

Застосування ліцензійного програмного забезпечення та антивірусу допоможе вам убезпечити себе від аферистів. Завдяки таким додаткам вас попередять про сумнівний вміст повідомлення і ви не відкриєте його.

Не вигадуйте прості паролі

Більшість людей знає, що надійні паролі не дозволять хакерам зламати ваш акаунт. Важливо використовувати паролі, які мають не менше, ніж 12 символів. Варто, аби там були комбінації цифр, а також великі й малі літери та символи пунктуації.

Чим ще користуються шахраї

Іноді шахраї можуть вкрасти у вас чимало грошей і без паспорта, а маючи лише доступ до SIM-карти людини. Раніше ми розповідали, що мета шахрая – замінити SIM-карту, на якій працює ваш номер.

Виходить, що у кожної людини, що має рахунки в банку, є фінансовий номер телефона. Тобто, це може бути особистий номер, який прив'язаний до картки, застосунків банку, на нього приходять SMS-повідомлення для підтвердження транзакцій тощо.

Зверніть увагу, якщо аферистам вдасться прив'язати ваш номер до нової SIM-картки, то вони отримають доступ до вашої персональної інформації та рахунків.

Вже після цього шахраї можуть викрасти гроші, купити вашим коштом будь-які товари або ж взяти кредит.

Раніше ми розповідали, хто такі "чорні рієлтори" і як від них врятуватися. Також сайт Pro Гроші писав про найпоширеніші схеми обману на обміні валют.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.