Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шахраї під час війни: ведуча "Аферисти в сітях" розповіла про популярні схеми

Аферисти намагаються заробити гроші на людях навіть під час повномасштабного вторгення

Колаж: Pro Гроші

Шахраї намагаються емоційно прив'язувати вас до себе

Колаж: Pro Гроші

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну шахраї продовжують придумувати різні схеми обману, аби заробити грошей на українцях. Адже особливо у стресових ситуаціях, часто люди потрапляють "на гачок". Ведуча проєкту "Аферисти в сітях" Олена-Крістіна Лебідь знає про всі схеми шахраїв.

Про це пише КП в Україні.

Дрова та буржуйки

Зима вже близько, і люди скуповують усе, аби з комфортом пережити опалювальний сезон. Аферисти на і це розраховують. Шахраї одразу просять передоплату за товар. Памʼятайте, що наперед платити гроші не треба. Адже, після того як ви переведете суму, телефон продавця буде вимкнений.

Машина з-за кордону

Це найпоширеніша зараз афера. На кожному сайті купівлі-продажу оголошення: "Переганяю! Недорого! Швидко! Надійно! Будь-яку марку на замовлення!".

Як працює схема. Шахраї кажуть: "Машина буде зовсім скоро! Ще трошки! А ви поки що внесіть 20 тисяч гривень за що завгодно". Тут людина вже починає вірити більше шахраям, адже вона оплачує покупку в банку. Скрізь камери, все можна довести в разі чого.

Однак навіть в такому випадку гроші заплатите невідомо кому, адже продавця цих авто ви в очі так і не побачите, і машину вам ніхто не прижене.

Мітки від домушників

Аферисти користуються тим, що багато хто виїхав, тому вони ходять і ставлять мітки на порожні квартири.

Мітки можуть бути різні:

  • Розвертають килимки по діагоналі, ніби хтось ішов і випадково зачепив ногою.
  • Дитячі наліпки. Їх клеять в кутку або десь біля дзвінка.

У такому випадку краще чергуйте та перевіряйте, чи немає міток у вас та ваших сусідів.

"Віддам безплатно"

Ви точно бачили оголошення з таким текстом. Багато хто зараз перебуває у скрутному становищі, а тому радо відгукуються на оголошення.

Коли людина пише, що готова забрати річ, то шахрай відразу починає її емоційно прив'язувати до себе: "Я вас так розумію, це такий жах, зібрав вам три мішки безплатних речей!".

Однак саме в цей момент аферисти просять надіслати за доставку 150-300 гривень. Це і є суть афери, адже товар ви не отримаєте, а гроші, які вже перевели, втратите.

"Отримай компенсацію"

Також зараз у соцмережах є часто посилання: "Отримай компенсацію". Зараз багатьом це болить, і люди справді чекають на допомогу.

Шахраї цим і користуються, адже вони створюють фейковий сайт та пишуть фейкові коментарі. Все це для збору ваших даних та номерів карток, щоб потім вкрасти гроші.

Однак є кілька порад, аби не потрапити на шахраїв. Якщо уважно вчитатися, то ви побачите безліч помилок, адже все зроблено нашвидкуруч.

Довіряйте лише офіційній інформації. Памʼятайте, що посилання на такі програми можуть бути лише на офіційних сайтах держструктур.

Оренда житла

З початку повномасштабного вторгнення багато українців залишили свої домівки та переїхали. Тому афери з орендою житла нині трапляються досить часто.

Дуже пристойні квартири з хорошим ремонтом вони пропонують в оренду майже безплатно. А вся афера крутиться довкола підписання договору.

Річ у тім, що до документів відразу ж прикріплюють чек про оплату, тим самим прикриваючи призначення платежу, а це не оренда житла, а — надання інформаційних послуг!

Якщо вчасно не помітили аферу, то можете втратити і гроші, і квартиру.

Також будьте уважні, коли знаходите оголошення про оренду квартири в інтернеті. Якщо вас підганяють з рішенням та просять передоплату, то це точно аферист.

Бонуси із супермаркету

Телефонна афера про бонуси. Зараз таке дуже актуально, адже люди стараються максимально економити. Шахраї можуть зателефонувати й сказати, що у вас дуже багато бонусів на карті. Потім вам пропонують придбати товар, який ніби-то коштує 3 000 гривень, але лише за 800 гривень, адже у вас є вигадані бонуси.

Ви переказуєте гроші шахраям, але товар не отримуєте, а ще й втрачаєте гроші.

Раніше ми розповідали, як розпізнати гачок шахраїв, якщо надходить дзвінок від "колекторів". Також ми писали, яким робочим вакансіям надають перевагу зловмисники.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.