Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

"Колектори" відкрили полювання на поручителей – як розпізнати гачок шахраїв

Експерт попередив, які послуги не можуть пропонувати легальні колекторські компанії в Україні

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Фейкові колектори вигадують неіснуючі послуги

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Шахраї щодня вигадують нові схеми, а серед аферистів є і фейкові колекторські компанії. Для них війна і падіння доходів населення є благодатним грунтом для темних схем.

Але турбувати можуть не лише боржників, а й їх поручителів, або, навіть, сторонніх людей, які не підписували жодних документів. Сайт Pro Гроші зібрав декілька таких випадків і розібрав їх із експертом.

Платна "послуга" для поручителей

Одна з читачок розповіла, що їй невідомі колектори пропонували послугу платного виключення її з реєстру поручителей.

Мені нещодавно дзвонили, пропонували мене платно виключити з бази поручителів, казали, що мене хтось давно вказав, можуть турбувати, але ми допоможемо це виправити, – розповідає Юлія.

На сайті будь-якої пристойної компанії, яка має ліцензію на колекторську діяльність, ви не побачите такої послуги у переліку.

За словами доктора економічних наук та члена ради Національного банку України Василя Фурмана, такі послуги колекторські компанії не надають. Тому з впевненістю можна стверджувати, що це шахраї.

Запам’ятайте – поручительство передбачає підписання відповідних документів і не може бути набуте просто зі слів тієї чи іншої людини.

Якщо вас турбують з приводу чужого кредиту, і ви не є поручителем відповідно до договору, маєте право заборонити колектору вчиняти з вами взаємодію з приводу чужого боргу. Цього має бути достатньо. На практиці трапляються випадки, коли колектори продовжують турбувати, – розповідає Фурман.

В такому разі у НБУ радять фіксувати порушення, наприклад, робити скрини повідомлень чи записувати телефонні дзвінки. Далі ці матеріали потрібно передати до установи, яку представляє колектор, і поскаржитись. Але, якщо колектор пропонує вам неіснуючу послугу, є ймовірність, що він представляє неіснуючу колекторську компанію або компанію, яка знає про ці порушення і свідомо на це йде.

Куди звертатись?

У такому разі експерт радить звернутися до Національного банку з відповідними зафіксованими фактами (записами розмов чи скриншотами повідомлень), а у деяких випадках навіть написати заяву до поліції.

Фейкове поручительство

Ще одна дівчина розповіла сайту Pro Гроші про схожий випадок, пов’язаний з поручительством.

Інну почали турбувати колектори із проханням передати певній людині вимогу про сплату боргу. На прохання назвати компанію нічого не відповідали та постійно ухилялися від розголошення потрібної інформації.

Я питала, який у нього борг, а мені казали, що я маю вплинути на нього, щоб він віддав борг, адже ця людина обрала мене поручителем. Я сказала, що він не міг обрати мене поручителем, адже в нього навіть немає мого номера і я навіть знаю його лише заочно, – розповідає дівчина.

Невідомі продовжили турбувати і тоді дівчина пригрозила звернутися до поліції, лише після цього нав’язливи дзвінки припинилися.

Те, що це шахраї, можна зрозуміти із найпершого дзвінка, адже перше, що має назвати колектор під час першого контакту зі споживачем, це:

  • своє ім’я;
  • назву компанії, яку представляє;
  • контакти для зв’язку;
  • правову підставу взаємодії;
  • розмір боргу та неустойки тощо.

Якщо бодай один пункт замовчують, тут щось нечисто.

У разі першого контакту поручителі мають право відмовитися від взаємодії. Таку відмову колектор має прийняти беззаперечно, – наголошує Фурман.

Також ви можете вимагати показати вам документ, на підставі якого до вас звернулася колекторська компанія. Загалом, колекторська діяльність – цілком легальна і регулюється українським законодавством, але у цій сфері орудує дуже багато шахраїв.

Вони користуються необізнаністю населення про свої права та дурною славою, яка закріпилася за цією галуззю. Боржник має знати, що якою б не була його сума боргу, колектори не мають права вдаватися до погроз, шантажу, психологічного та, тим паче, фізичного насильства, ці ж самі правила діють і для поручителей.

Пам’ятайте, що будь-хто не може просто так вказати вас поручителем, без вашого відома, адже суть цієї процедури в тому, що ви добровільно і особисто ручаєтесь про ту чи іншу людину.

Детальніше про те, що не можна робити колекторам в Україні, ми писали раніше, а більше про різні фінансові дізнайтеся у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.