Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шахраї не зупиняються: як зловмисники крадуть гроші українців

Потрібно завжди бути обачними, адже за простою оплатою покупок може стояти велика шахрайська схема

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Яку нову схему крадіжки вигадали шахраї

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Шахраї постійно вигадують нові способи полювання на гроші українців. На цей раз вони розробили схему, за якою виготовляють дублікати банківських карток та знімають усі кошти з рахунків.

Про це повідомляє головне управління Національної поліції в Одеській області.

Як працює схема

Шахраї можуть заволодіти банківськими даними українців, якщо ті, розраховуючись у магазинах, кафе, ресторанах, аптеках, віддають картки в руки персоналу. Тоді картку можуть просканувати двічі такими способами:

  • через розрахунковий термінал безпосередньо для проведення оплати;
  • за допомогою спеціального сканера, який зчитує індивідуальні дані.

"Для такого виду шахрайства правопорушники використовують копію магнітної стрічки, яка містить зашифрований ключ доступу до рахунку", – кажуть у поліції.

Таким чином шахраї можуть зробити дублікат магнітної стрічки, яку потім наклеюють на будь-яку пластикову картку та знімають гроші з рахунків українців.

Як не потрапити на такий "гачок"

Українці можуть захистити свої гроші від такого виду шахрайства. Для цього потрібно лише дотримуватися кількох простих правил:

  • не давати картку в руки незнайомим людям та проводити карткою по терміналу лише самостійно;
  • не розраховуватись карткою за допомогою терміналів, які виглядають підозріло (не містять стандартної інформації на екрані тощо);
  • за можливості перевипустити картку та додати до магнітної стрічки чип (це унеможливить виробництво "магнітних" дублікатів).

Які ще схеми вигадують шахраї

Правопорушники обманюють та виманюють гроші з людей на популярному сайті безплатних оголошень OLX.

Схема працює наступним чином: шахраї під виглядом клієнтів відгукуються на оголошення та пропонують відправити товар нібито через кур'єра, але для цього потрібно вказати дані своєї банківської картки. Для достовірності шахраї використовують скриншоти з умовами такої доставки, але насправді вони є фейком.

Раніше ми розповідали, за якою ще схемою можуть працювати шахраї. Також ми писали, як захистити свою банківську картку від шахрайських дій. Більше про фінансові афери читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.