Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шахраї масово беруть кредити на українців: як захистити свої гроші

Розповідаємо, з якими шахрайськими схемами можуть стикнутися українці, які хочуть оформити кредит онлайн

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Під час оформлення позики онлайн потрібно слідкувати, аби не трапився витік даних

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Розвиток цифрових технологій значно спрощує життя українцям. Зокрема й в розрізі фінансів, зараз люди можуть оформити кредит онлайн, навіть не виходячи з дому, а гроші отримати на банківську картку. Однак не завжди це є безпечним способом, адже так клієнти фінустанов не застраховані від втручання шахраїв в цю процедуру.

Про це повідомляє фінансовий портал "Фінкульт" на своїй сторінці у Facebook.

Які документи потрібно надавати при оформленні кредиту онлайн?

Оскільки онлайн-кредитування вважається спрощеною процедурою, то людям, які хочуть запозичити гроші, достатньо мати:

  • смартфон;
  • інтернет;
  • електронний підпис, який згідно із Законом України "Про електронні довірчі послуги" має таку саму юридичну силу, як фізичний підпис.

Також потрібно пройти верифікацію та ідентифікацію в банківській установі, а для небанківської фінансової організації необхідно надати в електронному вигляді паспорт та ідентифікаційний код.

"Під час підписання кредитної онлайн-угоди, люди мають поставити галочку про згоду на надання дозволу на оброблення своїх персональних даних в кредитній установі", – зазначили фахівці.

Варто пам'ятати, що для того, аби персональні дані особи не потрапили до рук шахраїв, стороннім людям не потрібно надавати особисту інформацію таку як:

  • прізвище, ім'я по батькові;
  • серію та номер паспорта;
  • ідентифікаційний код.

Як захиститися від шахраїв?

Для того, аби не потрапити до лап зловмисників, які можуть оформити на особу кредит, потрібно:

  • ніколи й нікому не надавати оригінали та копії своїх документів;
  • не пересилати копії своїх документів у месенджерах;
  • якщо хтось хоче отримати доступ до ваших персональних даних, наприклад, "Бюро кредитних історій", їм потрібно зазначити мету для обробки цих даних.

Також потрібно слідкувати, щоб дитячі забавки не обернулися оформленим кредитом. Наприклад, дитина, граючись зі смартфоном, може з інтересу заповнити форму заявки на одному з сайтів фінустанови, після чого батьки отримають підтвердження про отримання онлайн-кредиту.

Як ще шахраї можуть красти гроші в українців?

Зловмисники вигадали нову шахрайську схему. Вони кілька разів поспіль телефонують людині від імені служб таксі чи різних організацій та схиляють її до того, аби вона перетелефонувала.

Після цього зловмисники замовляють в оператора послугу відновлення SIM-карти, а ідентифікують абонента завдяки номерам телефону, з яких раніше телефонували. Таку схему аферисти використовують для того, аби отримати доступ до фінансових номерів телефонів.

Раніше ми розповідали, як шахраї викрадають гроші через Telegram. Також ми писали про шахрайство на ринку праці. Більше про схеми, які використовують аферисти, читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.