Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Facebook став ще небезпечнішим для українців – як його використовують шахраї

Зловмисники не полишають спроб шахрайськими способами отримати доступ до персональних даних українців і використовують підлі схеми

Фото: Pexels, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Шахраї вигадали нову схему обману, пов'язану з соціальними мережами

Фото: Pexels, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Аферисти з початку повномасштабного вторгнення повигадували чимало схем обману українців. Вони намагалися заволодіти персональною інформацією людей через фішингові сайти та SMS. Одна з нових схем – повідомлення про загиблих в аварії.

Про це розповіли в Центрі протидії дезінформації.

Зловмисники використовують соціальні мережі, зокрема Facebook. Створюють дописи з таким чи подібним текстом: "Подивіться, хто загинув у ДТП, я думаю, ви його знаєте, так шкода…". Потім масово тегають публічні сторінки чи розсилають окремим користувачам спам.

Небезпека цих дій – втрата доступу до власної сторінки на Facebook. Якщо людина перейде за посиланням у дописі, бо зацікавиться інформацією, то може власноруч відкрити злочинцям доступ до персонального акаунту. З ним аферисти матимуть змогу робити все, що завгодно.

Тож у Центрі протидії дезінформації просять не клікати на сумнівні неперевірені посилання. В разі отримання схожого повідомлення потрібно одразу надіслати скаргу на допис і заблокувати джерело його розповсюдження.

Ознаки того, що вам телефонує шахрай

Під час розмови телефоном з незнайомими людьми ніколи не знаєш, чи дійсно співрозмовник той, за кого себе видає. Але існує кілька маркерів, що зазвичай розсекречують зловмисників. До них відносяться:

  • зателефонували не ви, а вам (особливо стосується банківських установ);
  • прагнуть дізнатися секретні дані;
  • зводять розмову до грошей;
  • вимагають негайного рішення;
  • грають на почуттях.

Зазвичай співробітники банків не телефонують напряму клієнтам. Тоді як аферисти давно практикують імітації фінансових установ. Якщо до всього співрозмовник розповідає про безпечні перекази коштів і здійснення підозрілих транзакцій на рахунках, можна сміливо кидати слухавку.

Варто запам’ятати, що жоден працівник буде питати у клієнта персональну інформацію, наприклад, PIN-код, CVV тощо. Пропозиції обміняти валюту за вигідним курсом чи отримати знижки на послуги також говорять про намагання злочинним шляхом вкрасти ваші гроші.

Ще один важливий маркер – підштовхування до негайних дій. Банківський персонал ніколи не буде тиснути на людину, аби вона в паніці щось виконала. Це традиційний спосіб маніпуляції. Те саме стосується емоційного тиску та апелювання на знайомих вам речах/людях.

Потрібно завжди дотримуватися правил фінансової грамотності, які допоможуть уникнути проблем з картками та вбережуть особисті фінанси. Зокрема не можна тримати PIN-код у письмовому вигляді поруч з карткою, треба вивчити його напам’ять.

Звісно, ніколи не розголошувати секретні дані третім особам. Саме цю причину найчастіше називають співробітники банків, коли отримують скарги про крадіжку коштів з картки.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що шахрайство з повірками лічильників набирає обертів і розповідали, як обманюють українців. Також ми повідомляли, що українців попередили про нові шахрайські схеми.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.