Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нова загроза в месенджерах: як шахраї викрадають гроші через Telegram

Експерти з економічної безпеки розповіли про новий вид шахрайства у популярному месенджері

Фото: Pixabay, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Шахраї вигадали новий спосіб, як вкрасти гроші в українців

Фото: Pixabay, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У світі інтернет-технологій з'явилася нова і надзвичайно хитра схема шахрайства, яка наразі активно використовується зловмисниками, щоб заволодіти грошима з банківських карток. Експерти з економічної безпеки попереджають користувачів про ризики та втрату грошей через ці махінації.

Про це повідомили iTech.ua.

Як шахраї намагаються обманути українців

Суть схеми полягає в тому, що шахраї використовують популярний Telegram для підманювання своїх жертв. Після того, як зловмисники зламують обліковий запис користувача в месенджері, вони починають надсилати повідомлення від його імені близьким та друзям з проханням переказати гроші на певний банківський рахунок.

Хитрість полягає в тому, що зловмисники відправляють жертві підроблену фотографію банківської картки, на яку потрібно надіслати гроші. Карта на зображенні належить великому та відомому банку, а ім'я та прізвище особи на картці є іншою жертвою шахрайства.

Як пояснив експерт одного з банків Микола Нічепорук, фотографії карток – підробки, які створені за допомогою спеціальним Telegram-ботом. Номер картки є реальним, однак рахунок належить шахраю та знаходиться в іншому банку, який, зазвичай, не так великий та відомий, що робить його менш помітним для жертв.

Так, зловмисники виграють час, аби вивести вкрадені гроші з рахунку, поки людина не зрозуміла, що стала жертвою шахрайства.

Чи можуть українці повернути втрачені гроші

Експерт розповів, що повернути гроші доволі складно, адже банки не завжди зобов'язані здійснювати такі виплати. Єдиний шанс повернути кошти полягає у тому, що рахунок шахраїв вже позначений як підозрілий у базі Національного банку чи правоохоронних органів.

Експерти наголошують на необхідності бути особливо уважними та обережними, коли отримуєте прохання про переказ грошей через месенджери. Для того, щоб переконатися, що ваша близька людина потребує допомоги, краще їй зателефонувати.

Раніше ми повідомляли, чи можуть клієнти Сенс Банку втратити гроші. Також ми писали, як зрозуміти, що вам дзвонить шахрай.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.