Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Різдво і Новий рік стали дорожчими: скільки грошей витратять на свята у Польщі, США та Великій Британії

Розповідаємо, скільки коштуватимуть традиційні подарунки, страви й прикраси на різдвяно-новорічні свята

Колаж: Pro Гроші/Дарія Давиденко

Через глобальну інфляцію традиції обійдуться у 2022 році ще дорожче

Колаж: Pro Гроші/Дарія Давиденко

Щороку люди витрачають на свята і подарунки все більше грошей. Але це скоріше продиктовано інфляцією по всьому світу, яка особливо відчутна у 2022 році й не в останню чергу через повномасштабний напад Росії на Україну. Та скільки б це не коштувало, Різдво і Новий рік важко уявити без святкової ялинки, традиційних страв і подарунків найближчим людям.

Сайт Pro Гроші вирішив розповісти, скільки грошей на новорічні свята 2023 року витратять люди у Польщі, Великій Британії та США. А також порівнюємо, скільки воєнний Новий рік коштуватиме українцям.

Новорічні витрати поляків


У Польщі у листопаді 2022 року річна інфляція склала 17,4%. Тобто, порівняно з минулим роком, цьогоріч поляки витратять на 17,4% більше грошей, але при цьому свята будуть скромнішими. Найбільше зросли ціни на продукти (на 22,3%) та обслуговування будинку, у тому числі комунпослуги (на 26%).

Наприкінці року Асоціація польських банків замовила дослідження, яке показало, що на новорічні свята цього року поляки планують витратити орієнтовно 1 427 злотих (близько 12 057 грн). Цю суму більшість людей приблизно розділить таким чином:

  • 585 злотих (4 943 грн) піде на продукти й загалом організацію свят;
  • 500 злотих (4 224 грн) поляки планують витратити на подарунки близьким;
  • 342 злотих (2 889 грн) витратять на різдвяні подорожі та поїздки.

При цьому результати показали, що 73% із 1 000 опитаних поляків планують обмежити святкування і витрати. Звісно, ця сума приблизна і відносна, адже навіть вартість святкового столу залежить від кількості людей. Тому в Асоціації розрахували ще одну суму, а саме вартість свята на родину з 4-х осіб – батьків і двох дітей.

Отже, ялинка, гірлянди й прикраси для неї, короп, липовий мед, мак, яйця, олія, масло, сир, молоко, пшеничне борошно, хліб, безалкогольні напої та чай, овочі та фрукти, солодощі, м'ясо, одяг і повен бак пального обійдуться родині у близько 3 053 злотих (25 796 грн). Цей же набір товарів минулого року коштував 2 455 злотих (20 744 грн).

Фото: скриншот

До цього варто ще додати подарунки, які дуже індивідуальні й ціни тут можуть сягати будь-яких висот.

Ціна Нового року у Великій Британії


Інфляція не оминула і цю країну: у жовтні 2022 року вона була рекордною – 11%, вже у листопаді зафіксували прискорення на рівні 10,7%. Як передає The Guardian, британцям доведеться заплатити за новорічний стіл майже на 10% більше, ніж рік тому.

"Дані дослідницької компанії Kantar показують, що вартість традиційної різдвяної вечері на чотирьох, включаючи заморожену індичку, моркву, цвітну капусту, картоплю та різдвяний пудинг, цього року зросла до 31 фунта (1 379 грн, – ред.), що на 9,3% більше, ніж у 2021 році", – ідеться у повідомленні.

Святковий стіл
Святковий стіл
Фото: Pexels

Аналітична компанія YouGov порахувала, що з подарунками, розвагами, їжею і напоями середньостатистичний британець цього року витратить на свята близько 642 фунти (28 570 грн). При цьому деякі люди припускають, що візьмуть для цього позику чи кредит. А деякі взагалі не мають змоги організувати собі пишні святки, тому обійдуться скромним святкуванням.

Розподілити бюджет планують приблизно таким чином:

  • 300 фунтів (13 350 грн) на подарунки;
  • 100 фунтів (4 450 грн) на святковий стіл;
  • іще 100 фунтів на розваги та спілкування;
  • по 50 фунтів (2 225 грн) на новий одяг та подорожі;
  • 42 фунти (1 869 грн) на ночівлю у готелях.

Що стосується новорічної ялинки, то цьогоріч у Великій Британії найбільше купують дерева вартістю від 50 фунтів (2 225 грн) до 650 фунтів (28 926 грн). Саме такими є ціни на штучні дерева. Середня ціна по країні на живу ялинку складає майже 85 фунтів (3 782 грн).

Попри загальну кризу і значне зростання вартості святкування Різдва і Нового року, британці не відмовляються повністю від традицій, але і змушені частково обмежити свої витрати.

Скільки коштують свята у США


"Національна федерація роздрібної торгівлі підрахувала, що американці витратять від 942 до 960 мільярдів доларів під час святкового сезону, а продажі, як прогнозується, зростуть на 6-8 %",передає Yahoo Finance.

У Штатах у листопаді інфляція була не такою високою, як у попередніх країнах. У річному вимірі вона сягнула 7,1%. Американці також інколи позичають гроші на свята, але попри це не перестають менше дарувати. За даними федерації у 2022 році американці планують витратити в середньому по 832 долари (30 711 грн) на подарунки, їжу та прикраси.

Серед подарунків найпопулярнішим є одяг і одразу за ним подарункові сертифікати, на які цього року готові витрачати по 290 доларів (10 704 грн). Що стосується солодощів та їжі, то кілька років тому лише на сезонні цукерки покупці витрачали по 150 доларів (5 536 грн). І ця сума цього року, очевидно, буде більшою. До всього додаються ще вітальні листівки ціною по 2-5 доларів (73-184 грн) кожна.

Новорічні цукерки
Новорічні цукерки
Фото: pexels

Щодо подорожей на Новий рік, то їх планують зазвичай ті американці, у яких більші доходи. Бюджет такої святкової розваги найчастіше сягає 1 200 доларів (44 295 грн). Загалом як і в Польщі та Великій Британії, у США, попри погіршення економічної ситуації та настрої, населення готове і далі витрачати гроші на те, аби організувати собі свято.

Це ж стосується й українців. Попри жахливу війну, яку ми переживаємо, люди по можливості стараються і в цьому році дотриматись традицій. І з невеликим розмахом, але хоча б створити дух свята.

У скільки обійдеться Новий рік в Україні


Раніше ми вже проаналізували ціни та підготували три "пакети" святкування на різні суми. Власне новорічний "лайт", до якого входить олів'є, шампанське і ялинка, коштуватиме 981 грн.

Ціна салату щонайменше складе 310 грн, класичне "Артемівське" шампанське без знижок коштуватиме 174 грн, і до цього додається ще невелика ялинка з прикрасами за 497 грн.

Проте це мінімальне святкування. Є і дорожчі варіанти. Дізнавайтеся, у скільки обійдеться Новий рік цієї зими кожному українцю.

Крім того, ми розповідали скільки цього року коштують ялинки та як спланувати бюджет і не витратити всі гроші перед Новим роком.

А більше про підготовку до Нового року читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.