Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціна свята здивує: у скільки обійдеться Новий рік цієї зими кожному українцю

Розібралися, скільки доведеться витратити на свято із мінімальним, середнім та необмеженим бюджетом цього року

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Новий рік можна відсвяткувати з будь-яким бюджетом

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Новий рік вже зовсім поруч, і якщо ви ще не підготувалися до свята, саме час це зробити. На жаль, створити новорічну атмосферу безплатно не вдасться, а от повеселитися із будь-яким бюджетом беззаперечно можна.

Сайт Pro Гроші проаналізував ситуацію і підготував для вас три "пакети" святкування на різні гроші, щоб кожен міг обрати веселощі відповідно до можливостей.

Для святкування "на мінімалках"

Без чого неможливо уявити Новий рік? Ну, по-перше, без прикрашеної ялинки, по-друге, без шампанського і, по-третє, без салату олів’є.

Варто мати лише ці три атрибути й ні в кого не виникне питання — що за привід зібрав вас за столом.

Почнемо із традиційного салату олів’є та рахуватимемо його вартість за поточними середніми цінами на продукти в українських супермаркетах.

Для бюджетного, але смачного та наближеного до "класичного" варіанту нам знадобиться:

  • Картопля — 4-5 штук. Середня ціна на неї — 10,33 грн/кг, а 4-5 штук це близько пів кіло, тож витратити доведеться 5 грн;
  • Морква — 3 середні штуки. Медіанна вартість кілограма моркви — 23,67 грн, а 3 середні коренеплоди це десь 300 грамів, тобто близько 7 гривень;
  • Консервований горошок – 1 банка. Тут ціна дуже відрізняється в залежності від виробника, але консерви з найдешевшого сегмента коштують в середньому 38,8 грн;
  • Ковбаса "Лікарська" або курятина — 350 г. Ковбаса коштує в середньому 230 гривень за кілограм, а на нашу порцію доведеться витратити 80 гривень. У випадку з курячим філе знадобиться пів кіло, а це приблизно ті самі 80 грн;
  • Солоні або мариновані огірки – 4-5 штук. Оскільки купити конкретну кількість в супермаркеті неможливо, доведеться брати невеличку баночку. Дешевше брати мариновані, вони обійдуться в середньому у 88 гривень;
  • Яйця – 6 штук. Середня ціна за десяток — 74 гривні, тож шість яєць коштуватимуть 45 грн;
  • Майонез. Складно сказати, скільки знадобиться на салат, адже все залежить від ваших уподобань. Однак супермаркет точно не продасть вам кілька ложок, а пачка жирністю 67% обійдеться в середньому у 46 гривень.

А тепер трохи арифметики й отримуємо суму 309,8 гривні, округлимо її до 310 гривень — це стільки, скільки доведеться витратити на олів’є.

Далі на черзі шампанське. Пляшка класичного "Артемівського" без знижки обійдеться у 174 гривні.

А тепер до найцікавішого — ялинки. Мені вдалося знайти штучну красуню за 290 гривень, це невеличка (85 сантиметрів заввишки), але повноцінна ялинка із підставкою. Живе дерево такого ж розміру вийде набагато дорожчим, тож його не розглядаємо.

Оздобу для неї дешевше купити цілим набором — в Епіцентрі 24 кульки у коробці у різних відтінках білого та сріблястого можна придбати за 128 гривень, там знайдете і ялинку по кишені.

До них додаємо дві гірлянди "дощик" по 7 гривень за кожну і зірку на верхівку за 65 гривень. Усього ялинка з прикрасами коштує 497 гривень.

Тепер складаємо все разом і виходить, що на "Новорічний лайт" нам доведеться витратити 981 гривню.

Для свята на широку ногу

Якщо ваш бюджет більший, можна розглянути такий варіант Нового року — олів’є, ялинка, шампанське, мандарини та королева вечора — червона ікра.

У цьому випадку в олів’є до курки можна додати яловичий язик, як у справжньому французькому рецепті. Кілограм делікатесу коштує близько 270 грн, а нам знадобиться 300 г, отже — 81 гривня.

Решта продуктів залишається незмінною, а значить салат обійдеться у 391 гривню.

Шампанське, замість вітчизняного, можна взяти імпортне — наприклад, італійське Martini Asti без знижки коштує близько 450 гривень.

Далі на черзі червона ікра, за сто грамів кав’яру у магазині доведеться віддати близько 350 гривень. Також додамо до нашого списку кілограм мандаринів, який в середньому зараз коштує 49,9 грн.

Усього така новорічна вечеря обійдеться у 1 241 гривню.

Ялинку можна обрати трохи більшу і пишнішу — штучне дерево заввишки 2,1 метра можна знайти за 1,5 тис. гривень, а от жива ялинка такого ж розміру у цей бюджет не вписується.

Оздоби для такого дерева потрібно більше. Набір у 50 золотавих кульок в одному стилі обійдеться в 690 гривень, а ще додамо "дощик" довжиною у три метри за 109 гривень та верхівку у вигляді зірки за 99 гривень. Весь новорічний декор вийде 2 398 гривень.

Підсумуємо, святковий стіл та новорічна ялинка у прикрасах на "Новорічний Медіум" обійдуться у 3 639 гривень.

Для королівського святкування

Якщо ви вирішили відсвяткувати так, щоб пам’ятати це щонайменше до наступного року, варто ретельно підготуватися. У повному новорічному наборі ми пропонуємо такі позиції: олів’є, ялинка, шампанське, червона ікра, мандарини, бенгальські вогні та підписка на онлайн-кінотеатр.

Почнемо з олів’є, але не з того, яке відоме нам усім, а з особливого — з лососем. Нам знадобиться 300 грамів цієї слабосолоної риби — це приблизно дві вакуумні упаковки.

Коштуватиме це близько 370 гривень, а до них додаємо інші продукти й виходить 600 гривень.

Шампанське візьмемо преміальне, наприклад, Moet & Chando — пляшка такого в середньому коштує 2,5 тисячі гривень.

Не забуваймо про мандарини та ікру, тож весь наш святковий стіл обійдеться у 3 500 гривень.

Переходимо до розваг та декору. Ялинку візьмемо невелику (210 см) штучну, але стильну — із шишками. Така виглядає, наче справжня, і коштує 2,9 тисячі гривень. За ці ж гроші можна знайти й живу — тут все залежить від ваших уподобань.

Переходимо до декору. Для такої ялинки й кульки потрібні відповідні — дизайнерський набір з 26 штук коштуватиме 1 120 гривень.

Для сяйва додамо звичайних гірлянд по 109 гривень (2 шт.) і одну світлодіодну за 300 гривень, верхівку підберемо у колір кулькам — за 118 гривень. Весь декор разом з ялинкою обійдеться у 4 656 гривень.

Ну і наостанок, якщо ви не хочете дивитись те, що пропонують вам телеканали у новорічну ніч, а волієте створити список фільмів чи програм самостійно, доведеться купити підписку. Максимальний пакет послуг на Megogo, куди входять усі можливі фільми та серіали, коштує без знижки 299 гривень на місяць.

Отже, "Новорічний Хард" забере з вашої кишені 8 455 гривень.

Як відзначати Новий рік, вирішувати вам, але пам’ятайте, незалежно від того, що стоїть на вашому столі, головне — святкувати із правильними людьми та у гарному настрої.

Раніше ми також писали, чи можливий повний блекаут у святкову ніч. Більше про все, що потрібно знати перед Новим роком, читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.