Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У тисячу не вкластися? Скільки цього року доведеться витратити на штучну ялинку

Новий рік наближається і, попри жахливу війну, багато людей прагнуть купити собі новорічну ялинку та створити відчуття традиційного свята

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Штучні ялинки не менш популярні, ніж живі, але ціни на них також немаленькі

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Щороку на початку грудня магазини та різні торгові точки перетворюються на епіцентри різнобарвних іграшок, фігурок, святкових аксесуарів та яскравих гірлянд. А ще всюди продають новорічні дерева. Ялинки, сосни та інших видів хвоя пропонується як жива, так і штучна. Щороку вона дорожчає, а тому деякі покупці, бажаючи зекономити, обирають штучні дерева.

Ми вирішили дізнатися, скільки коштують живі ялинки та сосни, і які ціни цьогоріч пропонують на штучні, в інтернеті зокрема. Також сайт Pro Гроші розповідає, на які з них найбільший попит.

Від кількох сотень до кількох тисяч


З 15 грудня у столиці відкрилися торгові точки продажу живих ялинок. У КМДА оголосили офіційні списки, на яких вулицях і в яких районах їх можна знайти, та ціни, з яких мають стартувати. Переважно українські дерева везуть із Волинської, Івано-Франківської, Хмельницької та Чернігівської областей. Проте часто можна зустріти і ялини з-за кордону, а саме данські ялинки. Мінімальною ж оголосили таку вартість:

  • українська сосна має коштувати від 150 грн за погонний метр;
  • українська ялинка має коштувати від 200 грн за погонний метр.

Наша редакція побувала в кількох таких точках на Позняках і на Подолі. Мінімум за невисоку сосну всюди просять 200-300 грн. Таку ж ціну ставлять на малесенькі ялинки на підставках, які встановлюють на столи.

Продаж новорічних дерев на Подолі
Продаж новорічних дерев на Подолі
Фото: Pro Гроші

Далі і ялинки, і сосни висотою до 2 м коштують приблизно 400-700 грн. Висота є чи не головним чинником, за яким визначають ціну. Також попросити більше грошей можуть, якщо дерево має більшу пишність.

Але наскільки більше? Високі данські ялинки із щільними та пишними гілками, висотою понад 2 м, коштують щонайменше 2 тис. грн. Але це тільки старт, за деякі ялини продавці просять 4-5, а то і 6-7 тис. грн.

Не всі готові віддавати такі гроші, та навіть і 200 грн за живе дерево. Невелике опитування серед наших читачів показало, що ті, хто відмовляються купувати живі ялинки, аргументують це переважно тим, що рослини зрубують, ставлять в будинку всього на місяць, а потім просто викидають. Краще один раз витратити кілька тисяч на те, що потім використовуватимеш роками.

За скільки українці купують штучні ялинки


Вибір цього товару величезний. По-перше, у великих мережах супермаркетів. Раніше ми писали, що ціни на ялинки в одній з таких мереж у залах стартують від 1 400 грн. Найбільша ціна – 13 тис. грн.

По-друге, новорічні атрибути часто замовляють онлайн, де більший вибір, цін зокрема. На одному з популярних сайтів, де порівнюються ціни, ми переглянули, що покупці обирають найчастіше. Отже, згідно з даними сайту, п'ятірка найпопулярніших штучних дерев така:

1. Штучна ялина висотою 215 см та діаметром 155 см. У різних магазинах ціна коливається від 25 764 грн до 27 120 грн. Пік ціни на неї був на початку грудня, а після 20 числа вартість почала знижуватись.

Фото: скриншот

2. Штучна ялина висотою 250 см та діаметром 150 см. У різних магазинах ціна на неї коливається від 19 673 грн до 36 600 грн. Як і на попередній варіант, після 20 грудня її вартість почала знижуватись.

Фото: скриншот

3. Далі у рейтингу йде значно дешевший варіант. Це також ялина висотою 180 см. Її вартість протягом листопада і грудня майже стабільно становить 4 500 грн.

Фото: скриншот

4. Далі люди часто купують ялинку висотою 150 см, ціна якої 2 199 грн.

Фото: скриншот

5. Врешті п'ятірку найпопулярніших варіантів також замикає бюджетна ялинка. За дерево висотою 220 см просять всього 1 092 грн.

Фото: скриншот

Більшість із цих ялинок різко подорожчали наприкінці жовтня. А потім з різною динамікою протягом листопада-грудня вартість прийшла до падіння в останні тижні року. Люди не відмовляються від свята і по можливості вдаються до традиційних способів, як його влаштувати. Новорічна ніч 2023 з живою ялинкою, штучною чи взагалі без неї однаково буде складною і не найвеселішою в житті багатьох. Але всі однаково будуть загадувати бажання і зі світлом у душі мріяти про щасливе майбутнє.

Якою буде вартість новорічного столу


Раніше ми розповідали, що інфляція цьогоріч через війну сягнула майже 30%. А відтак вартість новорічного столу також значно зросла.

У Інституті аграрної економіки порахували, що якщо брати середні ціни по супермаркетах України на початок грудня 2022 року, то на родину з чотирьох людей доведеться витратити близько 2 655,17 грн. Такою буде ціна традиційних салатів, м'ясних та рибних продуктів, овочів, фруктів, хлібобулочних та кондитерських виробів і напоїв. Якщо порівнювати з минулим роком, то вартість новорічного столу зросла на 43,9%.

Читайте наш матеріал про те, що треба зробити зі своїми фінансами перед Новим роком, щоб привести все до ладу. Ми розповідали також, чи буде комендантська година на Новий рік у Києві.

А більше про підготовку до Нового року читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.