Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Реальна сума для кожного: як зібрати мільйон гривень і скільки часу на це потрібно

Разом з фінансовою радницею розбираємось у тонкощах накопичення великих сум грошей

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Щоб накопичити мільйон, потрібно навести лад у фінансах

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Накопичити мільйон мріє багато українців, але мало хто розуміє, як зібрати таку велику суму із середньою зарплатою. З чого почати, як утримати гроші та примножити їх?

Сайт Pro Гроші поспілкувався із фінансовою радницею Iplan.ua Уляною Гринчевською про те, як здійснити свою мрію і стати володарем цілого мільйону гривень.

Варто почати з того, що середня пропонована зарплата по Україні становить трохи більше 300 доларів, за даними одного з порталів для пошуку роботи.

За словами експертки, для накопичення нашого мільйону є три головні кроки, які має зробити кожен і перший – це навести лад у власних фінансах.

Людина має знати, скільки вона заробляє, скільки витрачає і скільки в неї залишається вільних коштів. І обов’язково людина має чітко знати свої фінансові цілі. У нашому випадку це один мільйон, тож кожен має поставити собі запитання – навіщо йому цей мільйон.
Уляна Гринчевська

Уляна Гринчевська

Фінансова радниця Iplan.ua, практикуючий банкір

Підвищення рівня доходу та заощадження

Наприклад, якщо ви офісний працівник, скоріше за все, у вашій організації можна взяти на себе якісь додаткові функції за більші гроші.

Якщо ви людина творчої професії, ви завжди можете взяти додаткові проекти на фрілансі. На таких майданчиках ви можете самі обирати ті пропозиції, які вам цікаві і поєднувати це з основною роботою.

Дуже важливо навчитися заощаджувати і перша "дірка", яку потрібно закрити ще перед накопичення грошей на свої мрії – це фінансова подушка.

Фінансова подушка має покривати 3-6 місячних витрат. Це обов’язкова сума резервного фонду, щоб у разі втрати якогось доходу чи його зменшення, людина змогла покрити свої витрати, – каже банкір.

Починаємо збирати

Щоб якомога швидше накопичити мільйон потрібно інвестувати вільні кошти.

Ми рекомендуємо інвестувати у фондові ринки та ETF-фонди. Це так звана "корзинка", де є різні акції різних компаній, наприклад дуже популярний так званий S&P 500, туди входять акції Apple, Microsoft та інші, – радить експертка.

Якщо у вас є вже тисяча доларів, можете почати з неї і покласти на брокерський рахунок, а далі докладати щомісяця хоча б по 100 доларів і якщо ці кошти покласти під 8% річних, то за 20 років ви накопичити капітал близько 73 тис. доларів (що вже майже 3 млн грн за нинішнім курсом).

По проходженню цього терміну ви також матимете пасивний дохід близько 400 доларів на місяць.

На думку Гринчевської, з плином часу курс долара зростатиме все більше і більше і ці мільйони можуть перетворитися на ще більш суттєві суми.

Цей варіант був найпасивнішим і найпростішим – потрібно просто докладати гроші на рахунок. Якщо ви згодом докладатиме більше, ніж 100 доларів, будете збагачуватись швидше.

Швидше можна назбирати, якщо ви любите ризикувати і готові вкластися у високоризикові інвестиції. Однак зауважте, що відсоток заощаджень, які можна вкладати у такі напрямки не має бути вище 10, оскільки це досить небезпечно для ваших грошей.

Чому потрібно інвестувати?

Якщо ви просто складатимите ту саму суму коштів у "коробочку" або на звичайний рахунок, то накопичення триватиме набагато довше, до того ж гроші просто з’їсть інфляція.

І навіть якщо ви відкладатимите в доларах, на великому часовому проміжку їх купівельна спроможність також падатиме щороку.

Порівняйте, що ви могли собі дозволити на 5 тис. грн п’ять років тому і що можна придбати на ці гроші сьогодні, так само подумайте і про 100 доларів.

Зібрати мільйон за 5 років

Якщо ж ви твердо вирішили відкладати, то не складно порахувати, що для накопичення мільйону за п’ять років вам потрібно відкладати 16 700 грн щомісяця.

Для людини із середньою зарплатою це непідйомна сума, але якщо у вас дохід вище середнього, такі гроші можна відкладати.

Якщо підвищувати свій рівень доходу і інвестувати, то ви побачите, що це цілком реальна цифра, – запевняє радниця Iplan.ua.

Відкладайте "зайві" гроші

Вам потрібно прорахувати, скільки грошей у вас йде на забезпечення обов’язкових потреб – харчування, оплату комунальних послуг, ліки, оплату оренди, заправку автомобіля і тд.

У день, коли ви отримуєте зарплату на картку або інший дохід, залишайте необхідне на життя, а решту одразу відділяйте.

Краще зробити це так, щоб до грошей не було надто швидкого доступу, наприклад, покласти на строковий депозит чи на брокерський рахунок, каже Уляна Гринчевська.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як навести порядок у сімейному бюджеті без боргів та кредитів і розповідав, як масова закупка продуктів руйнує ваші заощадження.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.