Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Щоб не довести до розлучення: як правильно вести сімейний бюджет

Розбираємо всі помилки, які вам заважають вірно розподіляти кошти та заощаджувати, на прикладі трьох пар

Колаж: Pro Гроші

Є кілька критеріїв правильного ведення сімейного бюджету

Колаж: Pro Гроші

Навчитися правильно формувати та контролювати свій сімейний бюджет не так легко, як може здатися на перший погляд. Сьогодні українці витрачають чимало грошей. Перед усім це повʼязано зі зростанням цін. Однак є кілька порад, які допоможуть вашій парі правильно розподіляти гроші та навіть заощаджувати.

Розповідаємо, як правильно вести сімейний бюджет.

Всі помилки та плюси ми зможемо розібрати на прикладі трьох пар. Перша живе разом не так давно. Вони мають спільний рахунок, який поповнюють щомісяця. Також пара намагається постійно поповнювати й свою фінансову подушку.

За словами фінансової планерки Ульяни Грінчевської, такий підхід до сімейного бюджету є досить правильним.

Що одразу кидається в очі, то це гарний підхід до розподілу грошей, адже тут є спільний рахунок і з нього пара вже витрачає ці кошти, – говорить експертка.

Сімейний бюджет другої пари, які проживають разом вже близько року, відрізняється. Адже у цьому випадку партнери не мають спільного рахунку, а кожну покупку вони ділять навпіл.

Тут мені трошки не подобається ситуація, коли хтось комусь ці кошти віддає. Це навіть на психологічній стороні не добре. Пара може мати на цьому підгрунті скандали або непорозуміння. Якщо люди про це домовилися, то добре. Також головне, аби пара на початку домовилася і про те, хто за яку категорію платить. Наприклад, він платить за одяг та комуналку, а вона − за квартиру та продукти. Тоді це нормально, адже кожному потрібно буде закрити свою категорію, – стверджує Ульяна Грінчевська.

Третя пара проживає разом більш як 20 років. За сімейний бюджет відповідає лише одна людина, не дивлячись на те, що працюють у сімʼї обидва партнери. На початку місяця пара складає свої гроші на один рахунок і лише один із пари розподіляє гроші по категоріях та відкладає на фінансову подушку. Експертка стверджує, що такий підхід найкращий з усіх трьох варіантів.

Так люди роблять доволі часто. Наприклад, як це буває, чоловік і дружина працюють разом. Він їй на карту чи на спільний рахунок скидає гроші, а вже дружина ці кошти розподіляє на певні категорії витрат. Або навпаки. Такий спосіб є досить правильним. Є загальна сума коштів на одному рахунку, є вже продумані витрати нашого подружжя. Вже із загального конверту розподіляються кошти окремо на кожну категорію. Є ще плюс в чому, що ці кошти виділяються на фінансову подушку, а це означає, що ця пара може перейти до іншого кроку й інвестувати кудись ці гроші, – говорить фінансова планерка.

Поради для ведення сімейного бюджету

Визначте ваші базові потреби. За словами експертки, кожна пара має прямо описати свої категорії на які вони щомісяця витрачають кошти. У такому випадку партнери вже на старті будуть розуміти про те, скільки їм потрібно коштів у місяць на ці речі.

Враховуйте кризову ситуацію в країні. Парі потрібно подумати про можливості підвищення доходу.

Ми бачимо зараз інфляція +20%, а відповідно, ціни на всі товари та послуги будуть рости. Це означає, що в кого не було індексації по зарплаті, або в кого не було підвищень, то треба думати про збільшення витрат, яке вас очікує, – стверджує Ульяна Грінчевська.

Не забувайте про фінансову подушку. За словами фінансової планерки, кожна пара повинна виділяти гроші на фінансову подушку і не забувати її регулярно поповнювати. На такому рахунку у вас має бути сума, яка зможе покрити витрати на 3-6 місяців.

Підрахуйте витрати та доходи. Так ви зможете зрозуміти різницю, а суму можна буде відкладати на якісь більш глобальні цілі. Можливо вас зацікавить інвестування або купівля нерухомості.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яка зима очікує Україну та Європу і розповідав, які ціни на газ оприлюднили різні постачальники для українців на жовтень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.