Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Рахують копійки? Які пенсії отримують люди без стажу в Україні

Пояснюємо, чи мають право українці без страхового стажу на пенсійні виплати

Фото: УНІАН. Коллаж: Pro Гроші

Чи виплачують пенсію українцям без страхового стажу

Фото: УНІАН. Коллаж: Pro Гроші

Українцям без страхового стажу не можуть отримувати традиційні пенсійні виплати. Але таким особам держава виплачує соціальну допомогу, яку ще називають соціальною пенсією за віком.

Редакція сайту Pro Гроші розповідає, як держава підтримує громадян без страхового стажу, необхідного для розрахунку пенсійних виплат.

Розмір соціальної виплати пенсіонерам без стажу у 2024 році

Він становить різницю між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність (2 361 гривень), і середньомісячним сукупним доходом сім’ї з розрахунку на одну особу за попередні пів року, місяців, але не більше за 100% прожиткового мінімуму для працездатних осіб (3 028 гривень).

Соціальна пенсія за віком без трудового стажу перераховується кожні шість місяців та враховує майнові зміни та середньомісячний сукупний дохід.

Що потрібно для призначення допомоги

Для цього громадянин без страхового стажу звертається в органи соціального захисту за місцем прописки або за адресою фактичного проживання. З собою потрібно прихопити:

  • документ, що засвідчує особу пенсіонера та його місце проживання + ІПН;
  • довідку про наявний страховий стаж (видається у Пенсійному фонді на запит пенсіонера);
  • декларацію про доходи та майновий стан (він заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) за останні пів року, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги.

Вже на місці претендент на соціальну пенсію має написати відповідну заяву та зареєструвати її.

Який стаж для виходу на пенсію у 2023 році

Щоби вийти на заслужений відпочинок у законні 60 років, у громадян має бути за плечима 30 років страхового стажу. Якщо стаж роботи менший, тоді стати пенсіонером можна буде у віці 63 чи 65 років.

Перші нарахування пенсійних виплат відбуваються після перевірки дати звернення громадянина до відділення Пенсійного фонду. Наприклад:

  • якщо звернення держструктура отримала впродовж трьох місяців після 60 дня народження, то пенсію призначать вже з наступного дня після річниці;
  • якщо пізніше, то пенсію призначать з наступного дня.

Кому з пенсіонерів надають стипендію у п'ять тисяч гривень

Гроші нараховують лише деяким категоріям осіб. Наприклад:

  • громадянам, яким вже виповнилося 60 років та які проживають і зареєстровані в Києві;
  • спортсменам, які посіли 1-6 місця на Олімпійських, Паралімпійських та Дефлімпійських іграх та чемпіони, призерам спортивних змагань міжнародного, всеукраїнського рівня; тренерам, які були залучені у сферу фізичної культури та спорту не менше 30 років;
  • спеціалістам сфери фізичної культури та спорту – за активну діяльність у сфері фізичної культури та спорту не менше 30 років та вагомий внесок у розвиток сфери.
  • Зазначимо, що відповідну стипендію заснували у Києві у 2023 році.

Раніше ми писали, кому з пенсіонерів можуть доплатити 800 гривень до пенсії. Також ми розповідали, що зміниться для пенсіонерів восени 2023 року. Більше про соціальні виплати в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.