Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Правила виходу на пенсію — який стаж потрібно мати українцям у 2023 році

Пояснюємо, хто з українців не зможе вийти на пенсію у 2023 році навіть якщо виповнилося 60 років

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Скільки потрібно мати стажу, аби вийти на пенсію у 60 років

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям щорічно до 2028 року збільшуватимуть страховий стаж для виходу на пенсію. Тобто, кожного року мінімальний рівень стажу, який дозволяє громадянам вийти на пенсію у законні 60 років, збільшуватиметься.

Про це повідомляє Пенсійний фонд України.

Отож цього року, щоб отримати статус пенсіонера у 60 років, громадянам потрібно набути 30 років страхового стажу. Відповідно, українці з меншим стажем роботи зможуть стати пенсіонерами лише у 63 чи 65 років.

Першу пенсію громадянам виплатять після того, як перевірять, коли саме українець звернувся до відділення Пенсійного фонду. Наприклад:

  • якщо звернення відбулось впродовж трьох місяців після 60 дня народження, то пенсію призначать вже з наступного дня після річниці;
  • якщо пізніше, то пенсію призначать з наступного дня.

Також українців попередили, що наразі працює екстериторіальний принцип прийняття заяв. Тобто реєстрація громадянина може бути в іншій області, але подавати заяву можна у тій, де зараз мешкає громадянин.

Як оформити пенсію за віком у 2023 році

Для цього треба зібрати наступні документи:

  • паспорт для ідентифікації особи;
  • ідентифікаційний код (тобто реєстраційний номер облікової картки платника податків);
  • документи, які підтверджують страховий стаж (трудова книжка, військовий квиток, диплом про навчання на денній формі тощо);
  • реквізити банківської картки (якщо громадянин планує отримувати пенсію на картку);
  • фотографію для пенсійного посвідчення;
  • якщо жінка змінила прізвище, то додати свідоцтво про шлюб;
  • довідку про розмір заробітної плати протягом останніх 60 місяців поспіль до 30 червня 2000 року (за бажанням).

Які пенсії у жінок у 2023 році

Розмір середніх виплат, які отримували українські жінки, за підсумками першого кварталу 2023 року становила 3 926 гривень. Водночас чоловікам виплачували 5 701 гривню. Тобто різниця між цими показниками становить 1 775 гривень.

Як свідчать дані ООН, жінки отримують на 30% нижчі пенсії, на відміну від чоловіків. При цьому дві третини українських пенсіонерів – жінки. Така різниця у пенсійних виплатах пояснюється тим, що у працездатному віці жінки часто зайняті у менш оплачуваних галузях, ніж чоловіки.

Раніше ми розповідали, чи відбудеться індексація пенсій у 2024 році. Також ми писали, на які пенсії можуть претендувати українці з інвалідністю 1, 2 і 3 груп.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.