Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Для деяких пенсіонерів ввели стипендії: хто може отримати 5 000 грн

За доплати потрібно позмагатися, оскільки кількість стипендій на рік обмежена

Фото: Pixabay, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Пенсіонери можуть отримати стипендію Київського міського голови

Фото: Pixabay, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У столиці України заснували стипендію Київського міського голови. Відповідне розпорядження підписав мер Віталій Кличко. Документ передбачає щорічні додаткові виплати пенсіонерам у розмірі двох прожиткових мінімумів.

Про це йдеться на офіційному порталі Києва.

Деякі пенсіонери зможуть отримувати, окрім належного щомісячного грошового забезпечення, стипендію за здобутки та діяльність. Нововведення стосується діячів фізичної культури та спорту і розповсюджується на визначені категорії осіб. Серед них:

  • громадяни України, які досягли 60-річного віку, та проживають і зареєстровані в Києві;
  • спортсмени, які посіли 1-6 місця на Олімпійських, Паралімпійських та Дефлімпійських іграх та чемпіони, призери спортивних змагань міжнародного, всеукраїнського рівня;
  • тренери, які займалися активною роботою у сфері фізичної культури та спорту не менше 30 років;
  • спеціалісти сфери фізичної культури та спорту – за активну діяльність у сфері фізичної культури та спорту не менше 30 років та вагомий внесок у розвиток сфери.

Для відбору з-поміж претендентів сформують Конкурсну комісію, яка підпорядковуватиметься Департаменту молоді та спорту м. Києва. Щороку до 1 листопада організації та відомства повинні подати клопотання про присудження стипендії. Право висунути своїх претендентів мають Рада ветеранів фізичної культури та спорту м. Києва, Асоціація ветеранів спорту України, фізкультурно-спортивні товариства та відомства, федерації з видів спорту, відповідні громадські організації.

Кількість виплат обмежена: щороку обиратимуть лише 50 осіб, яким нараховуватимуть два прожиткових мінімуми для працездатних осіб, тобто 5 368 гривень. Повторно позмагатися за доплати можна лише з періодичністю у два роки.

Пенсії без страхового стажу

Деяким українцям належать виплати від держави навіть без достатнього страхового стажу. За інформацією Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, ті особи, які живуть на тимчасово окупованих територіях чи в районах проведення активних бойових дій, мають право на пенсійні виплати. Також кошти належать членам сімей зниклих безвісти.

Щодо останньої категорії, їм гроші будуть нараховувати за весь період зберігання статусу зниклої особи. Автоматично двом першим категоріям будуть призначати виплати по інвалідності, у зв'язку з втратою годувальника та за вислугу років.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що деяким пенсіонерам у квітні змінять розмір виплат та розповідав, кому почнуть платити більше. Також ми повідомляли, кому з українців гарантовано виплачуватимуть 2 тисячі гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.