Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі пенсіонери можуть отримувати додатково по 800 грн – хто має право на допомогу

Для того, аби отримати таку допомогу, українці похилого віку мають відповідати певним вимогам

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Доплату до пенсії можуть отримати лише певні категорії українців

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Певні категорії пенсіонерів можуть отримати додаткову щомісячну доплату до своїх виплат. Йдеться про людей похилого віку, які проживають самостійно та не мають працездатних родичів, які можуть за ними доглянути.

Про це йдеться в Законі України "Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення соціальних гарантій окремим категоріям осіб" та Постанові Кабміну №261.

Скільки виплачуватимуть?

Розмір такої щомісячної доплати становить 40% від прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність. У 2023 році такий прожитковий мінімум складає 2 093 гривні, тобто деякі пенсіонери можуть розраховувати на додаткові виплати у розмірі 837 гривень.

Хто з пенсіонерів може розраховувати на доплату?

Для отримання такої щомісячної надбавки до пенсії громадянам потрібно відповідати певним критеріям, а саме:

  • досягти 80 років й старше;
  • самостійно проживати;
  • потребувати постійного стороннього догляду;
  • отримувати пенсію за віком.

Так, варто зазначити, що таку доплату нарахують лише тим українцям похилого віку, які отримують пенсію за віком. У разі, якщо громадянину виплачують пенсію, наприклад, за інвалідністю, то він не матиме права на такий вид доплати.

Також важливо, що потреба у постійному сторонньому догляді має бути засвідчена висновками лікарів та підтверджена документально. В іншому випадку таку доплату можуть просто не нарахувати.

Які документи потрібно надати для отримання такої допомоги?

Пенсіонери, які відповідають вищезазначеним критеріям та претендують на отримання грошової допомоги, мають подати відповідну заяву до управління соцзахисту населення за місцем реєстрації або місцем їх фактичного проживання.

Окрім заяви, українці мають надати ще такий пакет документів:

  • висновок ЛКК (лікарсько-консультативної комісії) в якому зазначено, що заявник потребує постійного стороннього догляду;
  • паспорт;
  • ідентифікаційний номер;
  • витяг з Пенсійного фонду про те, що пенсіонер не отримує надбавку за доглядом до пенсії.

Раніше ми розповідали, що буде з мінімальною пенсією до кінця 2023 року. Також ми писали, чому деякі пенсіонери можуть втратити надбавки до своїх виплат. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.