Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Помилки дитинства, які тепер впливають на наш бюджет – чого нас так і не навчили

Треба обовʼязково ще в шкільні часи пояснювати малечі певні терміни та те, як вони впливають на наше життя

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Батьки мають залучати дітей до формування свого бюджету

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деяким банальним речам, якими ви користуєтеся в дорослому житті, не завжди навчали в школі. Саме тому про формування бюджету та те, як його правильно вести, більшість людей дізнається самостійно. І, звісно, що не з першого разу виходить все, як ми хотіли.

Про те, чого ми не дізналися стосовно бюджету ще в школі, розповідає сайту Pro Гроші кандидатка економічних наук, експертка фінансового планування та бізнес-тренерка Віра Фостяк.

По-перше, ще в школі дитину варто навчити керувати власним бюджетом, накопичувати гроші й робити якісь перші успіхи у їх заробітку. Також саме в цей період варто розвивати фінансову гнучкість дитини та мотивувати її заробляти більше.

А ще бажано, щоб малеча разом з батьками відкладала гроші собі на майбутню освіту.

Вчіть дітей правильно розпоряджатися своїми грошима. Вже змалечку потрібно навчати, що дохід має бути більшим, ніж витрати. Наприклад, дали дитині кишенькові гроші — потрібно спостерігати, як вона їх використовує. Якщо витратила суму, яку ви їй давали на тиждень, раніше, то не потрібно давати додаткові кошти. Саме завдяки цьому дитина навчиться правильно вести свій бюджет, – говорить експертка.

Також треба залучати малечу до батьківського бюджету, аби вона бачила, як дорослі ним розпоряджаються та куди витрачають свої гроші.

Треба обовʼязково ще в школі пояснювати такі терміни як "благодійність", "кредити" і так далі. Розповідати, що це таке, навіщо воно треба та як воно на вас впливає. Також можна грати в ігри, які допоможуть розвивати фінансове мислення дітей. Наприклад, та сама "Монополія", – говорить експертка.

Як витратити гроші, яких немає, та ще й заробити

Раніше ми вже пояснювали, що якщо говорити про кредитні кошти, то потрібно розглядати лише той варіант, коли інвестиції приносять вам більший дохід у відсотках, ніж виплата цих відсотків за кредит. Саме завдяки цьому варіанту ви можете заробити. Для цього є кілька можливостей.

Якщо ви фізична особа чи підприємець, то можна взяти кредит під 0%. Але коли ви вже працюєте і маєте певний оборот по рахунку. І, відповідно, це може бути 0% під відкриття бізнесу. Виходить, якщо бізнес працює, то ви повертаєте лише тіло кредиту, а також заробляєте, адже він може принести рентабельність 20-30%, – говорить Віра Фостяк.

Після цього виходить, що ви не потрапите в боргову яму, а навпаки, ще й заробите на тих грошах, які отримали як позику.

Детальніше ви можете прочитати в нашому матеріалі.

Раніше сайт Pro Гроші вам вже розповідав про те, чому банки можуть відмовити в наданні кредиту. Також ми розповідали, чи можуть мобілізовані українці отримати кредитні канікули.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.