Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Інвестиції в Україні для новачків – скільки має бути грошей на початку та куди їх вкладати

Експерт запевняє, що інвестиції – вкладення ваших грошей, які потім приносять вам певні доходи

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Фінансові інвестиції мають залежати від цілей

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Все більше людей інвестують, аби примножити свої гроші та отримати прибуток. Однак зверніть увагу, що на початку шляху має бути певна сума, а також розуміння того, для чого ви це робите.

Про це у коментарі сайту Pro Гроші розповіла кандидатка економічних наук, експертка фінансового планування та бізнес-тренерка Віра Фостяк.

Куди вкладати гроші

Інвестиції залежать від цілей. Наприклад, ви можете інвестувати в себе. Це та цінність, яку ви створюєте для інших пізніше, коли вже віддаєте в якості своїх послуг комусь свої знання та можете рекомендувати щось.

Далі це вже такі фінансові інвестиції, які залежать від цілей, наприклад, назбирати на перший внесок на квартиру. Тут логічні будуть вкладення на депозит в банк або в облігації держави, але потрібно розуміти, що всюди є певний ризик, – говорить експертка.

Депозит – банкрутство банку або зниження процентних ставок.

Облігації держави – ризик дефолту (реструктуризації) уряду за облігаціями.

Зрозуміло, що чим більша сума, тим більші прибутки. Але варто починати з заощаджень у 10 000 гривень. Коли ви заощадите перші гроші, то вас це "затягне", – додає Віра Фостяк.

Інвестиції в цінні папери. Наприклад, S&P коштує близько 4 000 доларів через брокерську компанію. Також є можливість купляти окремі акції. Вони є дешевші, але це залежить від їхньої популярності та вартості зростання дохідності.

Інвестиція у криптовалюту, але це ризиковий інструмент. Є можливість як заробити, так і втратити гроші.

Довгострокові інвестиції – страхування життя та пенсійне накопичення. У цьому випадку можна стартувати з 500 гривнями. Однак варто врахувати момент інфляції, якщо ви інвестуєте в гривні. Тому на початку оберіть валюту залежно від цілей.

Взагалі для початку варто навчитися робити заощадження і вже потім пробувати кудись ці гроші вкладати. Цікавтесь фінансовими новинами світу та тим, що відбувається, – говорить експертка.

Яка сума потрібна для інвестувань

Все залежить лише від цілей. Наприклад, якщо ви хочете за рік купити ноутбук, який коштує 50 000 гривень, то варто цю суму поділити на 12 місяців і відкладати свою цифру на депозит з можливістю поповнення кожного місяця. Це вже є мінімальна інвестиція під вашу ціль.

Якщо ви мрієте про будинок чи квартиру, а ваші доходи 2 000 доларів на місяць, то ви можете інвестувати в цінні папери.

У випадку, коли ви хочете накопичити собі капітал і в 40 років мати додатковий пасивний дохід у розмірі 300-500 доларів, то ви можете вже відкладати по 1 000 гривень кожного місяця.

Як працюють інвестиції

Інвестиції – вкладення ваших грошей, які потім приносять вам певні доходи.

До того за певний проміжок часу ви досить добре попрацювали, заощадили та вклали кудись гроші, щоб отримати цей додатковий пасивний дохід. Наприклад, якщо ви вкладаєте 100 000 гривень чи 1 000 000 гривень в банк, або купляєте облігації, то відповідно за рік вам приходить дохід, який ви вже маєте як результат своєї праці, – каже Віра Фостяк.

Куди не можна інвестувати

Фінансові піраміди. Наприклад, це ті компанії, що для вас невідомі. Саме там вам запропонують значно вищу дохідність по ринку, ніж є взагалі. Однак у них навіть немає ліцензії на здійснення своєї діяльності.

Якщо компанія викликала у вас підозру, то перевірте власників істотної участі в капіталі банку. Коли ви розумієте, що ця інформація максимально завуальована, то це вже перша ознака фінансової піраміди.

Раніше ми також пояснювали, що чекає на біткоїн у 2023 році, а також розповідали про те, хто може стати першим отримувачем зарплати у криптовалюті в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.