Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ПриватБанк залишив клієнта без зарплати: яку вимогу неможливо виконати

Фінустанова не пропустила зарплатний платіж з-за кордону та вимагала копії документів відправника

Фото: НБУ, скрін. Колаж: Pro Гроші

ПриватБанк не зарахував на картку клієнта SWIFT-переказ

Фото: НБУ, скрін. Колаж: Pro Гроші

Чимало українців працюють віддалено та отримують зарплату з-за кордону. Особливо така практика розповсюджена в секторі IT. Кошти надсилають через SWIFT у валюті на основі оформленого інвойсу. Але навіть за наявності відповідної документації можуть виникнути проблеми.

Скаргу опублікували на порталі Мінфін у розділі відгуків.

Користувач, зареєстрований під ніком ohudyma, розповів, що має відкритий рахунок фізичної особи-підприємця у ПриватБанку. Він співпрацює з іноземною компанією в ОАЕ по контракту як IT-фахівець, отримує зарплату на рахунок USD через систему міжнародних переказів SWIFT.

"Перші пів року все було нормально, але зарплату за червень заблокував фінмоніторинг. У відповідь я надав файли контракту та реєстраційні документи компанії, на що отримав відмову та вимогу надати структуру власності організації та скани документів основних власників", – зауважив клієнт.

Звісно, це завдання неможливо виконати. Дзвінки менеджеру ПриватБанку не допомогли, кошти "зависли в повітрі": у відправника їх списали, а чоловіку не зарахували. Банк посилався на відсутність достатньої кількості документів, які б підтвердили джерело доходу.

Також фінустанова відмовилася повернути гроші компанії, зауваживши, що вся сума автоматично опиниться на рахунку через 2 місяці. Клієнт уточнив, що в іншому банку зарплата за липень прийшла швидко після надання звичайного інвойсу (накладна).

Як працює система SWIFT

Це міжнародна система обміну фінансовою інформацією між банками та іншими установами, яка стала одним із ключових сервісів забезпечення безпечного та ефективного переказу коштів по всьому світу.

SWIFT працює таким чином:

  • кожен банк або фінансова установа, яка хоче приєднатися до мережі, має отримати унікальний ідентифікатор, відомий як SWIFT-код або BIC (Bank Identifier Code);
  • система передає фінансові повідомлення між учасниками у стандартизованому форматі, що дозволяє уникнути помилок (мова про різні типи повідомлень, зокрема платіжні замовлення, дані про кореспондентський рахунок, листи акредитива тощо);
  • використовує зашифровану глобальну мережу для обміну інформацією, учасники можуть підключатися до неї через підтримувані SWIFT-зв'язки чи інтернет-канали з використанням безпечних протоколів;
  • покладає особливий акцент на безпеку, застосовуючи різні механізми захисту даних і запобігання шахрайству, такі як аутентифікація учасників, підписання повідомлень, зашифрована передача даних, моніторинг транзакцій на вразливість та ін.;
  • учасники можуть встановлювати взаємовигідні відносини між собою, маючи кореспондентські рахунки в іноземних банках.

Загалом, система допомагає збільшити швидкість, безпеку та надійність міжнародних фінансових операцій, сприяючи зручному обміну інформацією між учасниками.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ПриватБанк оновив свій додаток і розповідав, які дві важливі функції порадують українців. Також ми повідомляли, що українці отримають додаткову грошову допомогу, яку виплатить ПриватБанк.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.