Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ПриватБанк заблокував картку через кредитний ліміт: чим завинила пенсіонерка

Пенсіонерці заблокували кредитку картку, адже вона довгий час не погашала заборгованість повністю

Фото: FB ПриватБанк. Колаж: Pro Гроші

ПриватБанк заблокував картку пенсіонерці через заборгованість

Фото: FB ПриватБанк. Колаж: Pro Гроші

ПриватБанк може закрити доступ до картки, якщо власник тривалий період часу вносить обов’язкові платежі, але сповна не погашає борг.

Скаргу опублікували на порталі Мінфін у розділі відгуків.

Користувач сайту Микола Крючков розповів історію, що сталася з його мамою. Пенсіонерка володіла карткою, де був дозволений кредитний ліміт. Тож витрачала гроші банку на власні потреби, але, за словами чоловіка, вчасно вносила всі обов’язкові платежі, тобто не виходила з пільгового періоду та не мала протермінованої заборгованості. Одного дня жінці заблокували картку без пояснення причини.

"Я вирішив розібратися. Зв’язався з оператором онлайн-чату. Мені написали шаблонну відповідь: "За карткою були тривалі прострочення і щоб далі користуватися нею, потрібно погасити заборгованість". Я попросив вказати дати прострочення, суми, період і скільки потрібно погасити. Після конкретних запитань мені відповіли, що заблокували картку, оскільки вона тривалий час повністю не погашалася. Тобто не було прострочень, вчасно вносили всі платежі, але банк вирішив допомогти в такий важкий час онкохворій пенсіонерці", – розповів клієнт.

У відповідь на скаргу представники фінустанови зазначили, що рішення про встановлення обмеження було прийняте на основі аналізу поточного стану та історії використання картки. У разі скасування клієнтку проінформують про відновлення доступу сповіщенням SMS.

Які бувають причини блокування карток

Фінансові установи керуються українським законодавством, а саме ч. 1 та ч. 2 ст. 59 ЗУ "Про банки та банківську діяльність". Документ визначає можливі причини закриття доступу до рахунку, серед яких найчастіші випадки – підозра у шахрайстві, підозра у спонсоруванні тероризму та фінансовий моніторинг.

Система безпеки постійно контролює рух грошей за рахунками клієнтів, відслідковуючи транзакції. І, помітивши неправомірні дії на картці чи підозрілі операції, одразу подає тривожний сигнал. Наприклад, призвести до блокування може звичайна неуважність власника, коли він тричі неправильно введе PIN-код у додатку.

Не виключено, що втраті доступу сприятимуть онлайн-покупки, якщо раніше ви ніколи не застосовували картку для оплати в Інтернеті. Або ж велике списання за кордон чи в інший регіон, хоча зазвичай всі транзакції відбуваються в конкретному населеному пункті.

Також банки перевіряють доходи клієнтів і джерела коштів. Тож якщо установа вирішить, що переказ від родича чи друга є незадекларованим доходом, то прийме рішення про блокування.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ПриватБанк звинуватили у дискримінації та розповідав, кого не обслуговує техпідтримка. Також ми повідомляли, що ПриватБанк тимчасово скасував комісію на перекази з Польщі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.