Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Приготуйте гаманці. Якими будуть ціни на продукти до кінця року

Разом з експертами розбираємось, якою буде продуктова інфляція до кінця року і що допоможе її приборкати

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Інфляція вже сягнула високих показників, і вартість продуктів помітно зросла

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Ціни на продукти досі зростають, не зупиняючись. Продуктова інфляція, яку зараз бачать українці, зумовлена тими складнощами, які створюють війна та енергокриза, тож приборкати її не так просто.

Сайт Pro Гроші поспілкувався з експертами й розповідає, на які продукти чекає найбільше подорожчання, що може трохи загальмувати ціни та яким буде загальне зростання до кінця року.

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин наголошує, що в даній ситуації подешевшання навіть окремих товарів надто чекати не варто.

Питання в тому, що буде дорожчати швидше, а що буде дорожчати повільніше. Свій максимум подорожчання практично вичерпали яйця, можуть ще подорожчати бодай перед святами і то, трошки. Варто врахувати, що менше будуть дорожчати дороговартісні продукти, м’ясо, молоко.
Олег Пендзин

Олег Пендзин

Член Економічного дискусійного клубу

А от овочі та популярні крупи будуть дорожчати суттєво, окрім гречки, оскільки цієї крупи зараз є невеликий надлишок і вже можна спостерігати за тим, що ціни на неї знизились порівняно із піками.

Раніше аналітики сподівались, що звільнення Херсонської області може трохи знизити ціни на продукти, отримані внаслідок сільськогосподарської діяльності. Але деокупація відбулась тоді, коли росіяни вже знищили або розграбували весь врожай, тож на ціни це не вплине ні хорошим, ні поганим чином.

До чого готуватись далі?

Експерт каже, що головний принцип нинішньої продуктової інфляції такий — той сегмент продуктів, який складає основний продуктовий кошик українця буде дорожчати швидше за інші групи товарів.

Сьогодні продуктова інфляція вже 35%, рік до року, тобто жовтень до жовтня, а до грудня ми очікуємо 40%, тобто ще все стане дорожче на 5%. Відкриваємо бюджет на наступний рік і бачимо, що очікується інфляція на рівні 28%, тож про зупинку подорожчання говорити не можна. Дорожчати буде все, — розповідає Пендзин.

Що штовхає інфляцію?

Фінансовий аналітик та керівник банківського порталу ua-banker.com.ua Олексій Лупоносов зазначає, що та ситуація, яку ми спостерігаємо сьогодні, це похідна усіх тих проблем, які навалилися на нашу країну.

У нас недостатньо фінансування, через це ми змушені друкувати гривню, саме через це ми побачили суттєву девальвацію національної валюти. Дуже складно сказати, що до кінця року буде дорожчати, а що падати в ціні, треба дивитися по кожній конкретній номенклатурі.
Олексій Лупоносов

Олексій Лупоносов

Фінансовий аналітик та керівник банківського порталу ua-banker.com.ua

Лупоносов нагадує, що до кінця року на нас чекає значна "корекція" цін на нафту, газ та інші енергоресурси та паливно-мастильні матеріали, що впливає на ціни в супермаркетах дуже серйозно.

Наприклад, акциз на пальне призвів до подорожчання цього ресурсу, а ціна на пальне є у складовій вартості будь-якого товару, який потрібно доставити до магазину.

Що буде далі, це залежить від двох факторів — по-перше, наскільки ми будемо захищені від нових ракетних ударів, і по-друге, від того, яка буде йти допомога від Заходу, і чи буде Захід розділяти з нами ті кошти, які вже конфісковані у Путіна (йдеться про російські заморожені активи), чи віддадуть нам ці кошти, — каже аналітик.

Але експерт вважає, що деякі товари можуть трошки подешевшати, як виключення. Йдеться про деякі крупи не першого ґатунку, які не дуже популярні серед українців, наприклад, ячка, а от від рису та більш цінних злакових такого очікувати не варто.

Також можуть трошки подешевшати макаронні вироби, але не хлібобулочні. М’ясо буде дорожчати, оскільки попит на нього більший у холодні сезони, а через війну поголів’я явно не зростає.

Питання можна було б вирішити тимчасовим скасуванням деяких мит на ввезення цих продуктів з інших країн. Схоже рішення вже було ухвалено щодо свинини, тож вона може не так швидко дорожчати або зупинитись в ціні.

Цей вид м’яса до нас активно завозять з Польщі, щоправда, це не стосується сала, оскільки його більше виробляють в Україні й для цього використовуються певні породи свиней.

Курятини це теж не стосується, птиця дорожчатиме разом з рештою продуктів найближчим часом.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як деокупація Херсона змінить економічне життя в країні й розповідав, який спосіб збити попит на яйця знайшли в Україні. Детальніше про ціни на продукти читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.