Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Майже як продуктовий талон: в Україні знайшли спосіб зниження попиту на яйця

Шляхом обмеження хочуть домогтися зменшення попиту, який зараз більший за пропозицію

Колаж: Pro Гроші

В Україні обмежують кількість яєць для покупки в магазинах

Колаж: Pro Гроші

В Україні досі тривають проблеми з ціноутворенням на курячі яйця. Незважаючи на прогнози експертів про поступове зниження вартості продукту щойно почнеться відновлення поголів’я несучок, в магазинах цінники не радують споживачів. Через це дехто вдається до обмежень на продаж.

Повідомляє видання "Акцент".

Наразі попит значно перевищує пропозицію, адже виробничий сектор постраждав внаслідок повномасштабної війни і не здатен забезпечити Україну потрібною кількістю продукту. Хоч ціни на курячі яйця виросли до незнаних раніше показників (конкретно на цей товар), але громадяни не відмовляються від купівлі.

Щоб урегулювати і прирівняти різницю між попитом і пропозицією, деякі магазини вдаються до вимушених обмежень. Зокрема в супермаркеті торговельної мережі "METRO Україна" з’явилося оголошення про максимально допустиму кількість упаковок яєць на людину.

"Шановні клієнти! Звертаємо вашу увагу, що діє обмеження на продаж яєць – до 3 одиниць (упаковок)", – йдеться в інформаційному повідомленні. Отож не більше 30 штук дозволено купувати за один раз. Зауважимо, що найдешевші яйця в супермаркеті коштують 60,70 гривень за 10 штук, а найдорожчі – 79,90 гривень за упаковку.

Передбачається, що так вдасться скоротити споживання та відкрити можливість всім охочим придбати товар.

Що буде з цінами на яйця найближчим часом

Ще у жовтні експерти прогнозували, що завдяки запуску інкубаційних процесів поголів’я курей значно збільшиться, отже обсяги виробництва зростуть у геометричній прогресії. Чим більше з’являтиметься яєць на полицях магазинів, тим швидше падатиме їх вартість. До кінця поточного року планувалася стабілізація ціни на минулорічному рівні.

Але ракетний терор, який завдає Україні агресор, починаючи з 10 жовтня, значно вплинув на виробничі потужності птахоферм. Віялові та екстрені відключення електроенергії змушують підприємців відмовлятися від повноцінного відновлення виробництва. У секторі панує невизначеність: такі умови не дозволяють швидко збільшувати поголів'я курей-несучок, від чого безпосередньо залежить зниження ціни на яйця.

Чимало підприємств взагалі припинили функціонування, оскільки зазнали пошкоджень через війну або розташовуються на тимчасово непідконтрольних територіях. Наприклад, одна з найбільших ферм – "Чорнобаївська птахофабрика" – наразі паралізована. Як уточнила аналітик УКАБ Світлана Литвин, через окупацію Україна втратила близько 17% всього виробництва.

Якщо ситуація не зміниться, то у 2023 році взагалі не буде молодих птахів, а кількості яєць, які несуть постарілі кури, не вистачить, щоб задовольнити необхідні потреби.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як відключення світла вплинули на вартість овочів. Також ми повідомляли, що ціни на деякі продукти зростуть ще на 50%.

Більше про ціни на продукти в Україні читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.