Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Правила зміняться: як деякі українці купуватимуть долари вже незабаром

В Україні хочуть змінити правила купівлі іноземної валюти, зокрема доларів

Фото: УНІАН.

Українців хочуть зобов'язати декларувати купівлю іноземної валюти

Фото: УНІАН.

Деяким українцям, можливо, вже скоро доведеться декларувати купівлю іноземної валюти. Це робитимуть депутати, чиновники та судді.

Про це йдеться у законопроєкті №9457, який вже підтримали в антикорупційному комітеті Верховної Ради.

Як вказано у документі, декларації підлягає не уся валюта. Декларувати доведеться, якщо розмір придбаної валюти перевищуватиме 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних на 1 січня звітного року. У 2023 році це 134 тисячі гривень – майже 3,5 тисячі доларів.

У пояснювальній записці зазначається, що курси валют постійно змінюються, тому навіть під час подвійної конвертації грошей можна отримати додаткові доходи.

"Такі доходи (залежно від різниці у курсах та обсягів конвертації) можуть сягати мільйонів гривень", — йдеться у документі.

Саме через можливість заробити на обміні валют в Україні й хочуть змусити громадян декларувати купівлю валюти. Адже доходи можна приховати, а отримані кошти, як вважають автори законопроєкту, можуть використовуватися як лазівка для легалізації незаконно придбаних активів.

"Завдяки декларуванню недоброчесні суб’єкти втратять можливість легалізувати неправомірну вигоду, необґрунтовані активи і так далі, пояснюючи, що так сталося після здійснення валютно-обмінних операцій", — кажуть автори.

Скільки валюти імпортували українські банки

Від початку повномасштабної агресії Росії та до вересня 2023 року українським фінансовим установам вдалося імпортувати понад 9,23 мільярда готівкової валюти. За цей період найвищий обсяг готівкової валюти фіксувався у лютому цього року, коли рівень імпорту склав майже 861 мільйон доларів.

У Нацбанку зазначають, що у серпні 2023 року банки імпортували 435 мільйонів готівкової іноземної валюти, включаючи майже 144 мільйони євро. Тобто рівень зріс на 35% в порівнянні з липнем, коли було імпортовано 322 мільйони готівкової валюти.

Зростав обсяг готівкових доларів, які були привезені банками до України, із 217 мільйонів доларів у липні до 283 мільйонів доларів у серпні. Це означає, що інтерес до долара в умовах неспокійної економічної ситуації зберігається.

Обсяги імпорту євро теж не пасли задніх. Так, у серпні цей показник склав 96 мільйонів, а у вересні показники зросли до 143 мільйонів. Це може свідчити про те, що громадяни і компанії не проти диверсифікувати свої фінансові портфелі, а також вони підшуковували альтернативи для збереження своїх фінансових активів.

Раніше ми розповідали, що буде з курсом долара та євро впродовж жовтня. Також ми писали, які оновлення відбувалися з гривнею впродовж останніх 27 років.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.