Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Правила гри змінилися: як бути фінансово стабільним у 2023 році

Фінансовий аналітик розповів, як тримати себе у фінансовій стабільності протягом 2023 року

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Фінансової стабільності буде тяжко досягти

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Фінансова стабільність — запорука стабільності в інших галузях життя. Коли не треба думати про те, що завтра поїсти й де переночувати, інші проблеми вирішуються набагато легше.

Але у воєнний час досягти цього балансу не так просто. Тож сайт Pro Гроші поспілкувався з експертом про те, що потрібно людині для фінансової стабільності у 2023 році.

Фінансова стабільність нереальна?

Фінансовий аналітик і керівник банківського порталу banker.ua Олексій Лупоносов наголошує, що в умовах війни казати про фінансову стабільність взагалі важко.

Потрібно усвідомити, що доходи можуть падати не тому, що ви мало працюєте, а тому, що навколо йде війна, і агресор цілеспрямовано руйнує не лише будівлі, а й економіку.

Сьогодні можна знати декілька мов, мати дві вищі освіти та не мати гідної зарплати. Дуже багато людей сьогодні починають займатися волонтерством і забувають про себе, свої родини, і це не правильно. Є певна межа, за якою допомога знадобиться вам.
Олексій Лупоносов

Олексій Лупоносов

Фінансовий аналітик та керівник банківського порталу ua-banker.com.ua

Тому основне правило — шукати нові зв’язки, нові можливості. Все те, що працювало у мирний час, зараз не працює через війну, і це потрібно усвідомити.

Шукайте можливості

Також для фінансової стабільності цьогоріч потрібно завжди бути готовим перекваліфіковуватись та змінювати вид діяльності. Якщо ви розумієте, що у вашій галузі просто немає роботи, шукайте її там, де працівники затребувані.

Все те, що було важливо у мирний час, сьогодні не потрібно. Люди також повинні зрозуміти, що сьогодні — не соромно просити по допомогу, не соромно приходити за гуманітаркою, не соромно звертатися за субсидіями, не соромно користуватися безплатною медициною, якщо ваші можливості змінилися, звертатися до фундацій за безплатними медикаментами, — каже експерт.

Словом, якщо ви якимось чином можете зменшити свої витрати й маєте на це право — не соромтесь цим користуватись.

Оптимізуйте витрати

Аналітик пояснює, що зниження доходів та можливостей під час війни — це нормально, але змушує вас прийняти нові правила.

Запорука фінансової стабільності сьогодні — це оптимізація витрат. Ви маєте зрозуміти, що навіть якщо у вас є якісь заощадження, при втраті доходу вони витрачаються набагато швидше, ніж ви думаєте, — попереджає аналітик.

Не потрібно обманювати себе, пам’ятайте про інфляцію та несподівані витрати, що можуть звалитися у будь-який момент. Цілком можливо, що гроші, які ви відкладали на пів року життя, закінчаться через 3-4 місяці.

Не вкладайте в нестабільні валюти

Наразі з євро, швейцарським франком та англійським фунтом потрібно бути обережним. Якщо ви тримаєте певні фінансові запаси у готівці, краще переводьте їх у долари.

Експерт також радить пам’ятати, що долар на рахунку і готівковий долар — різні речі.

До речі, про готівку — вона також дуже важлива під час таких нестабільних, непередбачуваних часів. Ту саму фінансову подушку, краще бодай частково тримати біля себе, щоб мати змогу розрахуватись нею у будь-який момент.

Особливо це актуально для людей у прифронтовій зоні, де спостерігаються значні перебої зі світлом або взагалі повна його відсутність.

Раніше сайт Pro Гроші писав про топ-5 економічних трендів, які торкнуться кожного українця у 2023 році й розповідав, як змінилася економіка нашої країни за сто років.

Також ми створили цілий календар фінансової грамотності на 2023 рік із порадами на кожен місяць.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.