Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Відчує на собі кожен українець – топ-5 економічних трендів 2023 року

Разом з економістом розбираємось у трендах в економіці на 2023 рік і тому, що вони принесуть українцям

Фото: Pexels, Уніан. Колаж: Pro Гроші

2023 рік буде надзвичайно важким для економіки

Фото: Pexels, Уніан. Колаж: Pro Гроші

У економіці, як і у моді, є свої тренди, і змінюються вони досить швидко. Тим, хто стрімко підхоплює нову хвилю, пощастить більше ніж тим, хто буде баритись.

2023 рік теж має свої економічні тренди, які супроводжуватимуть українців щонайменше наступні 12 місяців. Сайт Pro Гроші разом з економістом та аналітиком центру "Об’єднана Україна" Олексієм Кущем виділив п’ять основних трендів у економіці України на цей рік.

Експерт впевнений, що проблеми цьогоріч зачеплять не лише воюючу Україну, а й увесь світ. Майже на усі глобальні економічні кластери чекають серйозні зміни та нові виклики.

1 — Воєнний тренд

Це головний тренд року для України. Вже зараз наша економіка керується передусім потребами армії, і уся діяльність країни спрямована на забезпечення обороноздатності та наближення перемоги.

У 2023 році цей тренд продовжить панувати, стане основним і потягне за собою решту економічних процесів всередині країни.

2 — Глобальна економічна рецесія

За словами Куща, загроза світової економічної рецесії близька, як ніколи. Цей процес можна розглядати як загально, так і по різних економічних кластерах.

Ризик рецесії є у Європі й США, а у Китаї є ризик уповільнення економічного росту. Все це може негативно вплинути на попит на сировинні товари та продовольство. Тут і перезавантаження глобальних економічних циклів, зокрема довгого економічного циклу. Це буде дуже болюча "ломка".
Олексій Кущ

Олексій Кущ

Економіст та аналітик центру "Об'єднана Україна"

України це теж не абияк торкнеться, адже світові ціни на агрономічну та металургійну продукцію завжди були для нас надзвичайно важливими.

Хоча можливість продавати метал та руду зараз заблокована, Україна вивозить зернові по транспортному коридору. Воно може і не дешевшати, але навряд чи буде дорожчати, а це дуже погано.

Економіст зазначає, що наш аграрний сектор завжди компенсував певні нестабільні моменти галопуючими цінами на сировину.

3 — Перебудова енергетичного ринку

Передусім, буде серйозно змінено "зелену" повістку. На думку аналітика, Європі доведеться прискорити перехід на альтернативні джерела енергетики та диверсифікувати джерела постачань енергоресурсів.

А от США, навпаки, уповільнять "зелений" перехід, щоб наростити обсяги видобутку нафти й газу.

Все це буде супроводжуватись глобальним переломом на світових ринках енергоресурсів, і ми теж будемо від цього у певній мірі страждати, бо наша енергосистема наразі дефіцитна. У нас немає ні власного ядерного палива, ні власних нафти та газу у достатніх об'ємах, – пояснює Кущ.

4 — Ріст рівня безробіття

Найбільш небезпечний для пересічного українця тренд, адже роботу може втратити кожен, хто не задіяний у критично-важливих економічних та соціальних процесах.

Я думаю, що глобальних підйомів на ринку праці не буде, на жаль. Можна пофантазувати над тим, що держава почне впроваджувати нові програми гарантій роботи. Це могло б дати сумарно до двох мільйонів робочих місць, але я не думаю, що варто очікувати цього у нинішній ситуації, — каже аналітик.

5 — Трудова міграція

Це, на жаль, досить негативний тренд, оскільки з країни почнеться відтік різних верств населення, що також зачепить демографічні показники.

Цей процес, безумовно, є наслідком війни, яку Росія розв’язала проти України. Досі відбуваються руйнування інфраструктури, бізнесу, житлового фонду, частина території окупована, а частина — взагалі знищена ворогом. На усіх цих землях до 24 лютого жили та працювали люди, що забезпечувало величезний відсоток ВВП країни, який тимчасово ми не можемо повернути.

Директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України академік Елла Лібанова в інтерв’ю Радіо Свобода зазначила, що традиційно після війни до країни повертається лише 30% біженців.

Скільки людей повернеться до України, залежить від економічної динаміки — чим більше буде робочих місць і можливостей, тим більше родин захочуть почати тут нове життя.

Не буде нічого хорошого?

Насправді цей рік обіцяє бути дійсно важким на всіх фронтах, у всіх країнах, але Олексій Кущ запевняє, що про Україну ніхто не забуде, і ніхто не відмовиться від допомоги нам.

Ставлення світової спільноти може змінитися через інші економічні проблеми, але прагнення підтримувати Україну до перемоги — не зникне.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як кардинально змінити життя у 2023 році та розповідав, які зміни 2023-го можуть торкнутися бюджету кожного українця.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.