Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Працювати в Україні, а пенсію отримати в Польщі: за яких умов це можна зробити

Українці, які офіційно працевлаштовані у Польщі, мають право претендувати на пенсію у цій країні. При цьому неважливо, де вони наразі проживають

Фото: Уніан. Коллаж: Pro Гроші

Українці можуть отримувати пенсію в Польщі

Фото: Уніан. Коллаж: Pro Гроші

Щоб отримати пенсійну виплату в іншій країні, потрібно відповідати одній із вимог існуючих трьох вікових груп. Для кожної з них діє свій порядок нарахування таких виплат.

Про це повідомляє видання EWW.

Перша група

До неї належить категорія людей, що народилися до 1949 року. Такі пенсіонери можуть розраховувати на мінімальну виплату у Польщі. До того ж жінкам потрібно мати 20 років стажу, а чоловікам – 25 років. Але, якщо людина пропрацювала у Польщі лише рік чи два, а в Україні 30-40 років, то цього буде достатньо, щоб стаж зарахувався.

Друга група

До цієї групи відносяться люди що народилися з 1949-го по 1969 рік. Пенсія для цієї категорії буде залежати від того, скільки податків було відраховано від особи та роботодавця до ZUS або до Пенсійного фонду в Польщі.

Розмір пенсійної виплати може бути навіть один злотий на місяць, а бували випадки, коли сума не досягала і такого мінімуму. Це все залежить від розміру сплачених податків та як довго людина працювала в Польщі до досягнення пенсійного віку (60-65 років).

Третя група

В цій категорії знаходяться люди, які народилися після 1969-го року. У третій групі схожа ситуація, як у попередній, їхня пенсія також залежить від рівня податків, який було сплачено за весь пропрацьований час.

Однак у третьої групи ситуація трохи краща.

Друга категорія сплачувала податки або до ZUS, або до Пенсійного фонду, а третя – в обидві організації.

Раніше ми розповідали кому з біженців потрібно сплачувати податки у Польщі. Також ми писали про пільги, які мають внутрішньо переміщені особи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.