Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Повторна мобілізація і пенсії: що буде з виплатами українських військових

У Пенсійному фонді пояснили, що буде з пенсіями деяких військовослужбовців

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Деяким військовим пенсії не скасовуватимуть

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Пенсії військовослужбовцям призначаються за специфічною процедурою, для якої навіть діє спеціальний закон із безліччю нюансів.

У Пенсійному Фонді вирішили нагадати, що буде з пенсією, якщо військового призивають на службу повторно.

За законом, так звані "військові" пенсії призначаються та виплачуються військовослужбовцям після їх звільнення зі служби, яке зазвичай відбувається не у 60 років, а набагато раніше.

Якщо такий пенсіонер буде мобілізований на службу повторно, виплати не припиняються у таких випадках:

  • за призовом під час мобілізації, на особливий період,
  • за призовом резервістів в особливий період,
  • за контрактом під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня звільнення.

Після наступного звільнення зі служби виплати переглядаються з урахуванням додаткової вислуги років та грошового забезпечення, яке військовослужбовець отримував на останній посаді.

Для того, щоб такий перерахунок відбувся, уповноважений орган силового міністерства або відомства надає: грошовий атестат, довідку про додаткові види грошового забезпечення та розрахунок вислуги років військовослужбовця.

Що буде з пенсіями у березні 2023 року?

У березні наступного року українців чекає планова індексація пенсійних виплат, яку незважаючи на військові дії, проведуть за графіком.

Про це розповіла Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович та наголосила, що близько 35% державного бюджету на наступний рік піде на забезпечення саме соціальних потреб українців.

Також міністр відзначила, що на розмір пенсії може вплинути не щорічна індексація, а наприклад перерахунки мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму, які відбудуться вже у жовтні 2022 року.

За словами Жолнович, відсутність планової індексації може значно погіршити умови життя пенсіонерів, тож запланована у березні процедура має відбутися у обов’язковому порядку.

Раніше наш сайт також писав, що у застосунку "Дія" з’явилося пенсійне посвідчення і розповідали, що буде з пенсіями у українських фізичних осіб підприємців (ФОП).

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.