Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У "Дії" з’явилося електронне пенсійне посвідчення: як ним скористатися

Мобільний додаток "Дія" відтепер відображає пенсійне посвідчення, тож більше немає потреби носити пластиковий документ

Колаж: Pro Гроші

Пенсіонери можуть скористатися цифровим документом у "Дії"

Колаж: Pro Гроші

У мобільному додатку "Дія" з’явилося чергове оновлення: відтепер користувачі можуть тримати у телефоні електронне пенсійне посвідчення. Цифровий документ повністю відповідає своєму пластиковому аналогу та відображає різні види пенсії.

Про нововведення повідомили в Telegram-каналі застосунку.

Користувачі "Дії" могли неодноразово переконатися, наскільки зручно генерувати документи кількома кліками та не носити у гаманці пластикові картки. У Міністерстві цифрової трансформації розповіли, яким чином відобразити пенсійне та що робити у випадку невдачі.

Додаток може підтягнути існуючий фізичний документ автоматично, як це відбувається з паспортом. Для цього потрібно оновити "Дію" до останньої версії в таких онлайн-сервісах як App Store, Google Play чи HUAWEI AppGallery (залежно від вашого телефону).

У Міністерстві зауважили, що застосунок дозволяє генерувати електронний документ двох типів:

  • посвідчення, видане за віком: для жінок – від 55 років, для чоловіків – від 60;
  • спеціальне посвідчення: отримане у зв’язку з інвалідністю або через втрату годувальника.

Перший тип пенсійного генерується автоматично, тоді як другий необхідно додати у "Дію" самостійно. Щоб дані користувача з’явилися на окремій цифровій картці, варто прогорнути всі доступні документи (провести пальцем по екрану справа наліво) до останнього слайду. Далі виконати такий алгоритм натискань: "Додати документ" – "Пенсійне посвідчення" – "Додати пенсійне посвідчення".

Існує ймовірність неправильного чи неякісного відображення даних в електронному пенсійному, а також відмова у виконані заявки на цифровий документ. Якщо виникла проблема під час чи після оформлення запиту, рекомендується звернутися до сервісного центру Пенсійного фонду або відвідати сайт відомства, щоб перевірити особисті дані.

Що робити, якщо пенсійне посвідчення старого зразка?

Нововведення має один камінь спотикання: "Дія" не зможе відобразити пенсійне посвідчення, видане раніше 2014 року. Тобто, якщо у користувача додатку документ паперовий (у вигляді книжечки), а не пластиковий, то згенерувати електронний варіант посвідчення не вдасться.

Олександр Малецький, заступник Голови правління Пенсійного фонду України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації, зауважив, що потрібно онлайн або ж особисто у місцевому сервісному центрі замовити оновлення документу старого зразка. У відео інструкції він проілюстрував алгоритм дій:

  • перейти на "Портал Електронних Послуг" відомства;
  • у розділі "Популярні послуги" обрати "Запит на отримання електронних документів".

Як тільки ваш запит виконають і ви отримаєте пластикову картку, зможете автоматично чи за допомогою кількох кліків згенерувати пенсійне у "Дії". Ця можливість стала черговим кроком до амбітної, проте досяжної цілі українського уряду – оцифрувати абсолютно всі державні послуги.

Також раніше ми повідомляли, як оформити пільгову іпотеку в "Дії" та за кілька хвилин поділитись технічним паспортом у "Дії".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.