Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Попит почав падати? Що буде з курсом долара до кінця тижня

Аналітик перерахувала основні фактори, які впливають на зміцнення курсу гривні в середині березня

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Яким буде курс долара до кінця тижня

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Після тривалого подорожчання курс долара дещо стабілізувався, а потім почав падати.

Про це повідомила банкір Ганна Золотько та спрогнозувала, яким буде курс американської валюти до кінця поточного тижня.

Яка ситуація з курсом долара 14 березня

За даними Мінфіну, на готівковому ринку курс американської валюти зріс на 5 копійок у продажу та купівлі – 38,65 грн та 38,20 грн відповідно. Валюта в обмінниках торгується за 38,60 та 38,48 грн, вона подешевшала у покупці на дві копійки.

Ситуація на готівковому ринку

Директор департаменту казначейських операцій Юнекс Банку Ганна Золотько повідомила, що курс долара на готівковому ринку минулого тижня варіювався у межах 38,5 гривні. Цю позначку вважатимуться новим рівноважним рівнем. Банкір зазначила, що це сталося після різкого здешевлення американської валюти напередодні.

За словами аналітика, попит українців на долари почав падати. 9-10 березня денний обсяг купівлі готівкової валюти впав до 50 мільйонів доларів, що на 8-9 мільйонів доларів менше від середнього показника у ці дні від початку 2023 року.

Чинники, які сприяли зміцненню гривні:

  • падіння попиту на долар;
  • різниця між кращими цінами купівлі та продажу в один момент звузилася на 5 копійок – до 93 копійок, через курс продажу готівкової валюти.

Банківські клієнти останні чотири дні активно продавали валюту на міжбанківському ринку. Інтервенції Національного банку України із продажу валюти дещо скоротилися – до 280 мільйонів доларів.

Аналітики наголосили, що валютний ринок перебуває під позитивним впливом підготовки аграріїв до весни. При цьому очікування населення та бізнесу щодо курсу валюти покращились. Зміцнення готівкової гривні зменшує бажання українців купувати валюту, зокрема для розміщення на депозитах.

Що буде з курсом долара до кінця тижня

Банкір Ганна Золотько вважає, що учасники готівкового ринку поточного тижня намагатимуться втримати готівковий курс у нової рівноважної позначки, однак, дещо ускладнюють ситуацію загальні тенденції.

"Вартість долара на готівковому ринку продовжуватиме тягтися до курсу продажу американської валюти з розміщенням на тримісячному депозиті. Тому, на мою думку, протягом наступних семи днів курс коливатиметься в діапазоні 38,2 – 38,9 гривні за долар", – підсумувала експерт.

Що буде з валютою після війни

Навряд чи українці ще побачать курс долара на рівні довоєнних показників. Але й серйозного просідання теж не передбачається.

Однак за підсумками першого воєнного року нам вдалося зберегти відносну макрофінансову стабільність, яка забезпечується адекватними золотовалютними резервами Нацбанку та великою допомогою від наших партнерів.

Раніше ми писали про те, які проблемні купюри мають приймати в банках. Також ми повідомляли, що зміни неминучі, і розповідали, що НБУ розрахував новий курс долара. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.