Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Обмін валют: які проблемні купюри мають приймати в банках

У Нацбанку пояснили, що робити, якщо у вас на руках опинились порвані або забруднені долари

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Які проблемні купюри мають приймати банки

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

В Україні банки відмовляються приймати не тільки пошкоджені, але й застарілі банкноти долара. Однак, є чіткі правила, за якими деякі проблемні банкноти у вас все-таки повинні взяти.

Про це нагадує пресслужба Національного банку України.

З якими купюрами можуть виникнути проблеми

  • які мають кілька пошкоджень одразу;
  • які значно зношені (старі);
  • які порвані;
  • на яких є плями фарби.

Для обміну таких купюр треба звертатися до НБУ, який відправить його до іноземного банку-кореспондента та проведе заміну.

Які проблеми можуть виникнути

У регуляторі нагадали, що розмір комісії за обмін пошкодженої купюри може становити від 5 до 50%. У банках комісія може бути нижчою, а у посередників за високої комісії гроші можуть віддати відразу.

"До Національного банку України надходять численні запити та скарги від громадян щодо відмови банків у прийомі для здійснення валютно-обмінних операцій зношених та пошкоджених банкнот іноземних валют", – зазначають в інструкції НБУ.

Які купюри мають приймати

  • на яких є лише невеликі потертості;
  • з невеликими написами (площею до 200 мм);
  • на яких є до трьох плям до 5 міліметрів кожна;
  • з надривами до 3 мм;
  • з проколами до 1 мм.

В одній зі своїх презентацій Нацбанк показав, які банкноти іноземної валюти з ознаками значного пошкодження приймаються банками на інкасо. Забирають і купюри, які були розірвані на частини та склеєні, і навіть із пошкодженням елементів дизайну (видалені цифрові та текстові позначення номіналу).

Які купюри не приймають в обмінниках

Відомо, що обмінні пункти не приймають долари, випущені до 1996 року. Річ у тім, що після 1996-го в США випустили банкноти з новим дизайном та новими захисними елементами. У результаті деякі касири не можуть відрізнити фальшиві банкноти від справжніх, якщо грошам понад 26 років.

Як повідомляють у НБУ, долари всіх років випуску є дійсними. Однак у деяких випадках банк може запропонувати надіслати їх на обмін до іноземного банку-кореспондента. За цю послугу доведеться заплатити окремо.

Що буде з курсом долара після війни

Після війни вартість валюти в обмінних пунктах залежатиме від стану:

  • міжнародної торгівлі;
  • міграційної ситуації;
  • обсягів іноземних інвестицій.

Стан торгівлі визначатиме те, які підприємства переживуть війну, а які – ні. Наразі чи не найбільших втрат внаслідок бойових дій зазнала вітчизняна металургія. Суттєво постраждала й хімічна промисловість.

Інший фактор, який впливатиме на курс гривні після війни, – міграція.

З одного боку, люди, які виїхали за кордон, впливають на платіжний баланс при розрахунку українськими банківськими картками. Імовірно, з часом частина біженців почне шукати роботу в країнах перебування, що знизить тиск на вітчизняний валютний ринок і навіть забезпечить економіку додатковими валютними надходженнями у вигляді переказів.

З іншого боку, зменшення кількості населення в Україні знизить обсяги споживання, передусім імпортних товарів та енергоносіїв. Зниження імпорту залежатиме також і від платоспроможності населення, яке залишиться в Україні.

Імовірно, після війни ситуація на ринку праці ще якийсь час залишатиметься кризовою через руйнування об'єктів промисловості та логістики. Це спонукатиме людей шукати роботу за кордоном, що може спричинити збільшення обсягів грошових переказів від трудових мігрантів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, скільки коштує валюта в обмінниках та на чорному ринку. Також ми повідомляли, що зміни неминучі, і розповідали, що НБУ розрахував новий курс на 7 березня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.