Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Долар виходить на новий рівень? Що відбувається з курсом та до чого готуватись українцям

Стверджувати, що "військова" економіка наразі повноцінно запрацювала, поки що не можна, говорять експерти

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Курс має стабільні показники

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Курс долара невпинно оновлює свої позиції, але ці зміни досить незначні на ринку. Адже загалом ситуація досить стабільна й такою вона залишиться досить довго, стверджують експерти.

Про це свідчать дані порталу Мінфін.

Який курс на чорному ринку

Станом на 13 березня 11:00 курсу долара на чорному ринку майже не змінився:

  • купівля – 38,45 грн/дол. (-0,05 грн);

  • продаж – 38,60 грн/дол. (-0,02 грн).

Курс євро також оновився:

  • купівля – 42,70 грн/євро (+0,03 грн);

  • продаж – 41,00 грн/євро (+0,01 грн).

Який курс в обмінниках

Вартість долара на 11:00 становить:

  • купівля – 38,42 грн/дол. (-0,01 грн);

  • продаж – 38,52 грн/дол. (-0,02 грн).

Євро також змінив свої показники:

  • купівля – 40,70 грн/євро (-0,43 грн);

  • продаж – 40,91 грн/євро (-0,02 грн).

Чого чекати від курсу іноземних валют

Як стверджує аналітик Андрій Гойлов у коментарі сайту Pro Гроші, на початку березня валові міжнародні резерви України становили 28,86 млрд доларів США (відносне падіння до лютого — 3,57%). Наприклад, у лютому економіка функціонувала без масштабних відключень електроенергії, проте цього замало для початку зростання.

Саме тому наразі стверджувати, що "військова" економіка повноцінно запрацювала, поки що не можна.

"Істотно вплинули продажі НБУ іноземних валют на міжбанку, у тому числі для забезпечення оборонних потреб та платежів українців за кордоном. Водночас стійкі надходження від міжнародних партнерів дозволяють і надалі утримувати фінансові резерви на достатньому рівні, попри бойові дії, що продовжуються. Україна отримала рекордну суму допомоги у 37,19 млрд доларів США з моменту початку військового конфлікту. Поточне зміцнення гривні щодо інших іноземних валют — цілком заслуга НБУ", — наголосив аналітик.

Зниження резервів НБУ зумовлене значним обсягом валютних інтервенцій на міжбанку для підтримки курсу гривні та необхідністю фінансувати витрати держбюджету. Крім того, на погашення зовнішнього боргу (у тому числі перед МВФ) було спрямовано 876,7 млн ​​доларів США.

"За збереження обсягів щомісячної допомоги міжнародних партнерів на рівні 4,00 млрд доларів США курс гривні буде стабільним і навіть можлива її плавна ревальвація. Завадити цьому може лише емісія української національної валюти НБУ на користь Кабміну для покриття дефіциту держбюджету. Однак цього року регулятор не планує вмикати "друкарський верстат"", – говорить експерт.

Раніше ми писали про те, які проблемні купюри мають приймати в банках. Також ми повідомляли, що зміни неминучі, і розповідали, що НБУ розрахував новий курс на 7 березня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.