Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Помилки у декалараціях: у НАПК пояснили, які дані реально виправити

У відомстві розповіли про правила виправлення електронних декларацій та як ними скористатися

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У НАЗК розповіли, як виправити декларацію

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Як відомо, в Україні відновили електронне декларування для депутатів та посадовців. Звітувати про отримані у 2021 та 2022 роках доходи можна вже, адже кампанія триває до кінця першого місяця 2024 року.

Разом з тим у Нацагентстві з питань запобігання корупції повідомили, що в усіх декларація, які були подані з моменту повномасштабного вторгнення РФ в Україну до відновлення подання декларацій, тобто до 11 жовтня 2023 року включно, можна вносити правки.

Як виправити подану раніше декларацію

Для цього, як пояснили в агентстві, доведеться написати заяву та подати документ в НАЗК до 25 жовтня. Заявник у своєму листі має вказати наступні дані:

  • ПІБ;
  • дату народження;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП);
  • в яку декларацію хоче внести зміни;
  • дату подання декларації.

У своїй заяві депутат чи держслужбовець може не вказувати, яку саме інформацію хоче виправити.Також не потрібно пояснювати причини або надсилати якісь підтверджувальні документи.

"Ми розуміємо, що з початком повномасштабного вторгнення багато декларантів, можливо, загубили документи втратили доступ до них. Тож зараз вони можуть перевірити дані у вже поданих деклараціях і, якщо є така потреба, виправити їх", — йдеться у повідомленні НАЗК.

Після подання заяви декларант отримає 30 денний доступ до електронного кабінету реєстру, впродовж якого зможе виправити та подати електронну декларацію.

Зазначається, що заяви від декларантів мають бути у вигляді скан-копії. На ній має бути підпис або ж можна поділитися електронним документом з електронним підписом. Надсилати заяву слід на електронну адресу Нацагентства: [email protected].

Такою можна скористатися звичайною поштою. Тоді листа потрібно відправляти за адресою: місто Київ, бульвар Миколи Міхновського, будинок 28.

Коли подавати декларації

Звіт про доходи, які були отримані держслужбовцями та депутатами впродовж 2021 та 2022 роках, потрібно подати до 31 січня 2024 року. А остаточний термін декларування доходів за 2023 рік — 31 березня.

Хто з держслужбовців повинен декларувати доходи

Відновлення електронного декларування стосується:

  • чиновників;
  • суддів;
  • народних депутатів.

Водночас не повідомляти про свої доходи та статки можуть державні службовці, які беруть безпосередню участь в мобілізації та військових діях.

Раніше ми пояснювали, які зміни відбулися на ринку праці через війну. Також ми писали, скільки витрачає держава на фінансування політичних партій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.