Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Головна вимога МВФ: хто з державних службовців має декларувати доходи

Розбиралися, коли в Україні мають відновити електронне декларування для чиновників та членів їхніх сімей

Фото: Рада, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чиновники знову декларуватимуть свої доходи

Фото: Рада, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні з лютого 2022 року поставлено на паузу електронне декларування для чиновників та членів їхніх сімей. На це пішли під приводом погроз воєнного часу.

Сайт Pro Гроші розбирався, коли мають повернути е-декларації для державних службовців.

Закон про е-декларації

У 2014 році, після Революції гідності, наша країна взяла курс на членство в ЄС. Фіксація доходів та майна політиків та чиновників стала однією з основних вимог західних партнерів у рамках боротьби з корупцією.

Закон про електронне декларування ухвалили у 2016 році. І хоча його розгляд затягувався, оскаржувався, у результаті система запрацювала і почала показувати результат. Доступ до доходів чиновників та депутатів тоді отримали всі громадяни.

Рік тому з початку повномасштабного вторгнення декларування призупинили нібито з метою безпеки "суб'єктів декларування". Після затяжної паузи у Раді обговорюється питання, як відновити роботу системи.

МВФ вимагає поновити декларування: що відомо

Програма МВФ передбачає відновлення електронного декларування до липня 2023 року, а також жорсткіші підходи до перевірки декларацій чиновників. Крім того, у МВФ вимагають скасувати зміни, схвалені у 2022 році, щодо скорочення до 3 років статусу політично значущих осіб.

Хто має подавати декларації

Програма МВФ передбачає відновлення подання електронних декларацій:

  • чиновниками;
  • суддями;
  • народними депутатами.

Саме до кінця липня Верховна Рада має схвалити закон, аби поновити подання декларацій і відновити функцію НАЗК перевіряти ці декларації.

Не будуть поки що звітувати про свої доходи та статки державні службовці, які беруть безпосередню участь в мобілізації та військових діях.

Спрощення системи декларування активів

Згідно з вимогами МВФ, до кінця вересня 2023 року Рада має спростити систему декларування активів шляхом її підв’язки до інших баз даних і реєстрів, що дозволить бачити в автоматичному режимі, чи правдиву інформацію подає чиновник.

Також МВФ вимагає від парламенту скасувати зміни до Закону "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом" (Закон №2736, який Володимир Зеленський підписав 16 листопада 2022 року) в частині того, що вони скорочували строк статусу ПЕП (політично значущих осіб — Politically Exposed Persons) з довічного до 3-х років після залишення посади.

"Законодавчу базу протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму щодо посилених вимог належної перевірки для політично значущих осіб буде змінено та приведено у відповідність із підходом, що ґрунтується на оцінці ризику, згідно зі стандартом FATF (структурний контрольний показник – кінець вересня 2023 р.) та скасовано зміни, внесені в листопаді 2022 року", — підкреслено у Програмі.

Раніше ми розповідали, скільки вираховують з кожної зарплати українців на податки. Також ми писали, які доходи в Україні потрібно декларувати обов'язково.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.