Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Поїздка запам'ятається надовго: за що Укрзалізниця штрафує на понад тисячу гривень

Розповідаємо, про що обов'язково мають знати пасажири, якщо планують подорож Укрзалізницею

Фото: Укрзалізниця. Колаж: Pro Гроші

Пасажири можуть заплатити чималий штраф за зірваний стоп-кран у поїзді

Фото: Укрзалізниця. Колаж: Pro Гроші

Про стоп-кран знають усі, хто хоча б раз їздив у поїзді. В українських поїздах, наприклад в електричках, стоп-крани, як правило, можна побачити у тамбурах або в середині вагона. Та мало кому відомо, що користуватися стоп-краном можна лише під час надзвичайних ситуацій.

Редакція сайту Pro Гроші розповідає, які штрафи загрожують пасажиру, який вирішить самовільно скористатися стоп-краном.

Для чого взагалі потрібен стоп-кран

Стоп-кран у поїзді — це спеціальний пристрій яскраво-червоного кольору для екстреного гальмування поїзда. Він може моментально зупинити рухомий склад, адже активує гальма в усіх вагонах.

Стоп-кран розташовують високо, аби до пристрою не могли дістатися діти. За інструкцією, користуватися ним може лише провідник і тільки під час надзвичайних ситуацій.

Так, наприклад, якщо під час поїздки у вагоні з'явиться задимлення, запах диму або пасажири помітять відкритий вогонь, черговий провідник має негайно скористатися стоп-краном та зупинити рух поїзда. Після цього він має проконтролювати евакуацію усіх пасажирів.

Цікаво, що швидкісні поїзди Hyundai, які курсують українською залізницею, відсутні стоп-крани, але є вагонах встановлені прототипи.

Якщо повернути такий пристрій, то відповідний сигнал отримає машиніст, який вирішить, зупиняти поїзд чи ні.

Чи можуть оштрафувати пасажира, якщо він скористається стоп-краном

Так. Якщо пасажир вирішив без будь-якої серйозної причини зупинити поїзд, то такі дії караються штрафом, розмір якого становить до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.У 2023 році сума становить 1 342 гривень.

Крім штрафу, пасажиру можуть призначити:

  • виправні роботи терміном до двох років;
  • арешт терміном на пів року;
  • обмеження волі терміном до трьох років.

Крім того, якщо застосування стоп-крана призведе до загибелі людей, то винуватця можуть позбавити волі на строк від п'яти до десяти років.

Скільки коштує безквитковий проїзд у поїзді

Як зазначають у пресслужбі УЗ, на напрямках, які користуються найбільшою популярністю серед пасажирів, розмір штрафів коливається від 1 тисячі до 2 200 тисяч гривень. Але остаточна сума штрафу залежить від напрямку та класу поїздки.

Ми вже розповідали, як пасажирам можна купувати квитки зі знижкою. А ще ми писали про новий міжнародний рейс, який запускає Укрзалізниця.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.