Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Податки у Польщі: що робити українцям, які вже пів року прожили за кордоном

Кожен українець, який перебуває в Польщі понад 183 дні, зобов'язаний платити податки у бюджет цієї країни

Фото: Уніан, Pexels, Wikipedia. Колаж: Pro Гроші

Лише одна країна дозволила українцям платити податки в свою державу

Фото: Уніан, Pexels, Wikipedia. Колаж: Pro Гроші

Після пів року повномасштабної війни, коли значна частина українців виїхала за кордон, для них постало питання оподаткування доходів. Багато з наших громадян зараз перебувають у Польщі, і ця країна не зробила спрощень чи поступок у цьому питанні. Тож, як і куди тепер платити податки?

Сайт Pro Гроші поспілкувався з юристом Ростиславом Кравцем і дізнався, що робити українцям, і як не платити двічі.

У чому проблема подвійного оподаткування

Раніше всі українці, які виїжджали за кордон і при цьому продовжували працювати на українських роботодавців або отримувати дохід в Україні, якщо це ФОП, платили податки в бюджет нашої держави. Але існує процедура, згідно з якою іноземець стає резидентом країни і має платити податок в її бюджет, якщо в ній перебуває понад 183 дні.

Саме в такій ситуації опинились наші тимчасові переселенці. Тепер і в Польщі на українців чекають податки на всі доходи. Як уникнути подвійного оподаткування і не платити одночасно двом країнам?

Між країнами є домовленості

Юрист пояснив, що між Україною та багатьма державами, зокрема Польщею, підписані спеціальні договори про уникнення подвійного оподаткування. Умови такого договору зараз вступають у дію для наших громадян.

Відповідно до документу, українці мають сплатити податок за 183 дні, які вони перебували в країні, а також за всі наступні місяці, які вони там пробудуть. Але, якщо весь цей час відсотки з доходу брала Україна, вдруге платити не доведеться.

Якщо податок за цей час був сплачений в Україні, то людині треба подати декларацію у відповідні органи в Польщі, що вона дійсно це робила. Однак після цього податки треба сплачувати в Польщі і вже українській податковій надавати в кінці року докази.
Ростислав Кравець

Ростислав Кравець

Голова профспілки "Українська незалежна фундація юристів", голова АТ "Кравець і партнери"

У випадку, коли людина працювала на польського роботодавця, то він за неї сплачував податок у Польщі. І тут схема схожа: українцю треба взяти доказ у іноземній податковій і віддати його українській, щоб вдруге не платити за той самий період.

Але може бути таке, що доведеться сплачувати різницю, оскільки система і відсотки в кожній країні різні.

Ставка податку в Польщі становить або 18%, або 32%, залежно від суми річного доходу. Єдине, що потрібно буде доплатити, це скоріш за все військовий збір. Але це вже буде дораховувати українська податкова, – зауважив експерт.

Що робити, якщо людина вже заплатила двічі

Були певні очікування, що держави, які приймають українців, підуть на поступки в цьому питанні і скасують вимогу платити їм податки з доходів. Це б зберегло Україні надходження в бюджет у складний воєнний період. Проте поки про таке заявила лише одна країна – Литва.

Водночас Кравець зауважив, що наші громадяни принесли достатньо грошей в ці держави, а тому на податках нам могли б робити поступки.

На жаль, нещодавно поляки повідомили, що вони не змінюють ці обставини, на відміну від Литви, яка офіційно повідомила, що не буде стягувати податки з українців. Це їх питання звичайно. Хоча, якщо порахувати кількість українців, які виїхали в Польщу, і помножити це на мінімум 500-600, а то і 1 000 доларів витрат кожного з них, то порахуйте, які мільярди отримала Польща. Зараз вона отримуватиме ще й податки, – зазначив юрист.

Так, якщо людина пропустила період, коли можна було взяти відповідну довідку і заплатити податок лише в одну країну, то гроші доведеться віддавати і Україні, і Польщі. Кравець наголосив, що жодна держава не поверне людині гроші, а тому всім громадянам, які зараз перебувають за кордоном, слід серйозно вивчити це питання.

Кожна країна має свої умови. Дізнатися про них можна з угод, які підписала наша держава, і які є у вільному доступі на сайті Мінфіну. З усіх питань можна звертатися до місцевих відповідальних за це органів. Вони допоможуть українцям розібратися та уникнути ситуацій, коли свій дохід доводиться оподатковувати двічі.

Раніше ми розповідали, чи можуть українські ФОПи платити податки у валюті з-за кордону, і скільки коштує однокімнатна квартира у новобудовах Варшави. Більше про закордонне життя українців читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.