Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Податки для переселенців: кому і скільки мають платити українці у Словаччині

Разом з експертом розповідаємо, як правильно і куди платити податки з доходів українцям, які виїхали до Словаччини після запровадження воєнного стану

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Щоб уникнути подвійного оподаткування Україна давно уклала угоди

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після запровадження воєнного стану в Україні почалася масова евакуація наших громадян за кордон. Більшість людей тимчасово переїхали до європейських країн. Але війна РФ проти України триває, і деякі українці перебувають за кордоном уже понад 183 дні. І саме після цього терміну в більшості країн в людей виникає проблема подвійного оподаткування.

Що це таке, і як не платити податки двічі, зокрема тим, хто нині перебуває в Словаччині, редакція Pro Гроші розібрала з експертом, адвокатом Ростиславом Кравцем.

Статус резидента і різниця у відсотках


Резидентами певної країни стають люди, які проживають на її території тривалий час. У випадку зі Словаччиною резидентами стають ті українці, які живуть там понад 183 дні. А це означає, що податки зі своїх доходів, і навіть із зарплат, які вони отримують від українських компаній, працюючи дистанційно, мають платити у бюджет Словаччини.

У 1996 році Україна уклала угоду з цією державою, у якій ідеться про те, що двічі податок в обидві країни платити не потрібно. Згідно з умовами цієї угоди про уникнення подвійного оподаткування і треба діяти українцям сьогодні.

Отже, за словами адвоката, загальне правило таке: якщо українець понад 183 дні живе у Словаччині, то податки з доходів треба платити саме цій країні. Якщо такий термін ще не пройшов, то гроші мають іти в український бюджет.

Проте щодо нерухомості та доходу від її здачі в оренду діє виняток.

Якщо особа виїхала, наприклад, у Словаччину, а нерухомість знаходиться в Україні, то податки зі здачі в оренду цієї нерухомості треба платити в Україні. Відповідальним органам за кордоном треба подати спеціальну довідку, яка підтвердить сплату цих податків.
Ростислав Кравець

Ростислав Кравець

Голова профспілки "Українська незалежна фундація юристів", голова АТ "Кравець і партнери"

Експерт наголосив, що українцям треба ретельно слідкувати за тим, де сплачувались податки, в який період і в якому розмірі. Якщо не взяти декларацію про сплату податків в українській податковій і не подати її до словацьких органів та навпаки, то людина ризикує заплатити двічі за один і той самий дохід у два бюджети. Причина у тому, що інакше підтвердити сплату неможливо.

Може виникнути ситуація, що за повідомлення компетентного органу, а це може бути Міністерство фінансів, особі доведеться доплачувати різницю. І фактично через нього треба з'ясовувати, чи треба ще доплачувати, і до якого числа, різницю, яка виникла в податках, – наголосив Кравець.

Сума податку із заробітної плати у Словаччині становить від 19% до 25% залежно від річного доходу. Так, може виникнути потреба доплатити різницю, якщо, наприклад, сплачений у Словаччині податок менший, ніж міг би бути в Україні. Зокрема, таке може статися із військовим збором, ставка якого в нашій державі становить 1,5%.

Загалом умови Словаччини у цьому питанні не надто відрізняються від умов, які встановлені в інших країнах. Ми вже розповідали про подвійне оподаткування у Польщі та Німеччині. Там так само діють угоди, які можна прочитати на сайті Міністерства фінансів. Також консультації надають місцеві відповідальні за це органи.

Які умови Польщі та Німеччини


Як ми розбирали вже раніше, ці дві країни також мають правило про 183 дні. У Польщі податок становить 18-32% залежно від річного доходу. У бюджет Німеччини українцям треба платити від 14% до 45%, якщо вони прожили там стільки часу.

Кравець наголошує, що кожному українцю, який потрапив у таку ситуацію, потрібно детально вивчити питання та звернутися за допомогою. Інакше податки доведеться заплатити двом країнам, і відшкодовувати суму ніхто не буде, бо цього ніде в законі чи угодах не передбачено. І це стосується будь-якої країни, де зараз можуть бути наші громадяни через повномасштабну війну.

Також ми писали про те, що може виникнути ситуація, коли українець за кордоном втратив документи і хоче повернутися додому. Так, у Держприкордонслужбі нагадали, що, відповідно до законодавства, громадянину України за жодних підстав не можуть відмовити у праві на в'їзд.

Тобто в'їхати людина може, але для цього потрібно пред'являти інші документи. Дізнавайтеся, що треба показати прикордонникам, щоб повернутися в Україну. Крім того, ми розповідали, що стало доступно для українців з гривнею в Литві.

А більше про життя наших громадян за кордоном читайте у спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.