Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Повернення з-за кордону: чи можна в'їхати в Україну, якщо втратили документи

У ДПСУ дали роз'яснення, що робити українцям з загубленими чи протермінованими документами

Фото: ДПСУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям не мають права відмовити у в'їзді в країну

Фото: ДПСУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Багато українців, які, рятуючись від війни, опинилися за кордоном без документів, можуть без проблем повернутися в Україну.

Про це повідомили у Мінреінтеграції.

Так, відсутність документів не обмежує право українців повернутися на Батьківщину. У Держприкордонслужбі нагадали, що, відповідно до законодавства, громадянину України за жодних підстав не можуть відмовити у праві на в'їзд в країну.

Який документ пред'являти прикордонникам

При втраті паспорта, недійсних чи протермінованих документах повернутися додому можна за тимчасовим посвідченням особи на повернення в Україну. Його видають закордонні дипломатичні установи України.

У Мінреінтеграції пояснюють, що невдовзі документи будуть видавати також і консульства України в Казахстані, Туреччині, Грузії, Естонії та Латвії.

Наразі уряд розробляє постанову "Про реалізацію експериментального проєкту щодо оформлення на території України посвідчення особи на повернення в Україну". Вона передбачає, що ДМС тимчасово отримає додаткові повноваження на виготовлення таких документів. Це дасть змогу пришвидшити повернення громадян додому.

Крім того, потрібно пам'ятати, що діти та підлітки до 18 років пропускаються на територію України за наявності свідоцтва про народження. При цьому, Державна прикордонна служба самостійно вносить дані про людину в базу.

Громадяни старше 18 років, які втратили свої документи, будуть також пропускатись за наявності свідоцтва про народження. Ідентифікацію особи будуть проводити вже на території України.

Українці за кордоном

Раніше ми розповідали про лайфхаки, які допоможуть українцям знайти доступне житло в Польщі.

Також ми писали про те, яку роботу пропонують українцям в сусідніх країнах та скільки платять. Найчастіше біженці з України виїжджають до Польщі через культурну та географічну близькість. За даними ООН, з початку війни, станом на вересень, туди приїхали 1,36 млн українців. Також серед лідерів Чехія та Румунія.

Крім того, сайт Pro Гроші повідомляв, що для українців в Литві доступна важлива послуга з гривнями.

А в ЄС пообіцяли продовжити статус захисту для українських біженців – ми пояснювали, на скільки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.