Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

До 3 500 доларів: чому обмін валюти може стати проблемою для частини українців

Через курсові коливання подвійна конвертація валют може призводити до отримання додаткових доходів, розміри яких залежать від обсягу обміну

Фото: УНІАН

Деяких українців можуть зобов'язати декларувати обмін валюти

Фото: УНІАН

В Україні нещодавно відновили електронне декларування, а суб’єктів – чиновників, депутатів, суддів тощо – зобов’язали звітувати про доходи і витрати. 17 жовтня Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики рекомендував парламенту ухвалити за основу законопроєкт №9457, який стосується купівлі валюти.

Про це йдеться на офіційному сайті комітету.

Законопроєкт передбачає, що суб’єкти декларування будуть відображати у звітності інформацію про обмін долара та євро, якщо обсяг конвертації перевищує 50 прожиткових мінімумів. Станом на 1 січня 2023 року це 2 684 грн, тобто сума обміну повинна становити понад 134 000 грн, або приблизно 3 500 доларів.

У чинній редакції Закону "Про запобігання корупції", зміни до якого пропонує Комітет ВРУ, здійснення операцій з купівлі, продажу або обміну іноземної валюти за рахунок власних коштів не потребує декларування.

Але представники парламентського органу вважають, що через вагомі коливання курсових показників та динамічність валютного ринку можна чимало заробити на подвійній конвертації, коли спочатку гривні переводять в долари, а потім навпаки. Додаткові доходи, залежно від обсягів та різниці курсів, здатні сягати мільйонів гривень.

Тож декларування допоможе запобігти легалізації незаконно набутих активів шляхом обміну валюти. Плюс дасть змогу доброчесним суб’єктам аргументувати природу походження коштів.

Відомості повинні містити дані про вид правочину (дія, спрямована на набуття фінансів) і його предмет. А за письмовим запитом Національного агентства з питань запобігання корупції необхідно буде вказувати найменування контрагента.

Коли потрібно задекларувати свої доходи

Раніше ми розповідали, що закон про відновлення декларування набрав чинності 12 жовтня. Отже настав час замислитися над термінами подачі документу. Як уточнив заступник голови НАЗК Артем Ситник, відзвітувати необхідно за три періоди – 2021, 2022 та 2023 роки. Строки такі:

  • до 25 жовтня 2023 року – подання звернення про виправлення декларацій за період з 24 лютого 2022 року по 11 жовтня 2023 року;
  • 1 січня 2024 року – початок кампанії декларування за 2023 рік;
  • 31 березня 2024 року – завершення кампанії декларування за 2023 рік;
  • 31 січня 2024 року – завершення кампанії декларування за 2021-2022 роки.

Також змінилася дата, до якої треба повідомити про появу нового валютного рахунку. На це дається 20 календарних днів з моменту відкриття такого рахунку. Плюс варто знати, що відомості про оформлення в період з 24 лютого 2022 року по 12 жовтня 2023 року не подаються.

Раніше сайт Pro Гроші писав, коли ФОПи можуть не подавати звітну декларацію в податкову. Також ми повідомляли, що в НАЗК пояснили, які дані реально виправити у деклараціях.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.