Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Останній великий банк РФ можуть відключити від SWIFT – Bloomberg

Через російський державний "Газпромбанк" досі проводяться розрахунки за газ

Фото: Reuters, Pexels, Газпромбанк. Колаж: Pro Гроші

"Газпромбанк" можуть відключити від SWIFT

Фото: Reuters, Pexels, Газпромбанк. Колаж: Pro Гроші

Країни-члени ЄС готують черговий пакет санкцій проти Росії, в рамках якого буде розглядатися відключення останнього великого державного банку РФ "Газпромбанку" від SWIFT.

Про це пише Bloomberg.

Зазначається, що кілька країн Європейського Союзу наполягають на розширенні санкцій проти Москви через її вторгнення в Україну. Зокрема, блок намагається вийти на рішення щодо обмеження ціни на російську нафту.

Водночас, видання повідомляє, що є пропозиції виключення більшої кількості банків з міжнародної платіжної системи SWIFT, починаючи з "Газпромбанку".

"Газпромбанк, через який проводяться розрахунки за газ, може стати першим кандидатом на відлучення від SWIFT у восьмому пакеті санкцій ЄС", – пише Bloomberg.

Ввести санкції проти "Газпромбанку" пропонують країни Балтії, Ірландія та Польща.

Як відомо, "Газпромбанк" останній великий державний банк РФ, який досі не потрапив під обмеження ЄС та продовжує функціонувати.

Чому важливе відключення Росії від SWIFT

Відключення від SWIFT значно ускладнює розрахунки з іншими фінансовими установами.

Заборона користуватися SWIFT тягне за собою такі складнощі для Росії:

  • обмежує доступ до фінансових ринків у всьому світі;
  • негативно впливає на експортно-імпортні операції, отримання кредитів, інвестування за кордоном та спричиняє розпродаж російських цінних паперів;
  • можуть ставатися збої при переказах із використанням міжнародних платіжних систем Visa та Mastercard.

Довідка: SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) – це створена у 1973 році електронна система передачі й проведення платежів, яку використовують по всьому світу банки та фінансові установи. Вона об’єднує понад 11 тисяч фінустанов з понад 200 країн світу. Система не зберігає і не переказує кошти, але дозволяє банкам та іншим фінансовим компаніям сповіщати один одного про майбутні операції. Через SWIFT щодня проходить понад сотні мільярдів доларів.

Раніше ми писали, що ЄС хоче швидше обмежити ціни на російську нафту. Також сайт Pro Гроші писав, що оголошення "часткової" мобілізації обвалило ринок акцій в Росії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.