Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пільги для багатодітних сімей та батьків-одинаків у 2023 році: яку допомогу отримують

Українці можуть розраховувати на велику кількість пільг, серед яких знижки на комунальні послуги, навчання, харчування та ін.

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Пільги для багатодітних родин в 2023 році

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Багатодітною вважається сім’я, в якій виховують трьох і більше неповнолітніх дітей. Таким родинам належить допомога від держави у вигляді великої кількості пільг в різних сферах.

Вони визначені в Законі України "Про охорону дитинства".

Пільги на оплату комунальних послуг

Відповідно до українського законодавства, пара, що офіційно перебуває у шлюбі та виховує трьох і більше дітей (навіть від попереднього шлюбу), вважається багатодітною. Цей статус також належить родині, в якій лише матір або батько утримує дітей, молодших 18 років. Батьками-одинаками вважають чоловіка чи жінку, які самостійно дбають про дитину. У випадку виховання лише мамою свідоцтво про народження не має містити інформації про батька, щоб їй надали відповідний статус.

Власне, стаття 13 Закону визначає, що у 2023 році багатодітні сім’ї та одинокі батьки можуть розраховувати на 50% знижки для покриття:

  • квартплати, якщо родина дотримується житлових норм (не більше 21 квадратного метра площі на кожного члена);
  • газопостачання, електропостачання, опалення, водопостачання, водовідведення тощо;
  • вартості балонного скрапленого газу;
  • вартості рідкого палива, якщо в оселі немає центрального опалення;
  • затверджених тарифів міського телефонного зв’язку.

Пільги для дітей на навчання, харчування тощо

Державна допомога розповсюджується також на дітей і враховує потреби в навчанні, лікуванні, оздоровленні, харчуванні та ін. Тож дітям належать такі пільги:

  • компенсація на протезування зубів, щорічні медичні обстеження;
  • безплатний проїзд в усіх видах міського громадського транспорту, для сільської місцевості – в автобусах (приміських, міжміських, внутрішньорайонних, внутрішньообласних, міжобласних незалежно від відстані та маршруту);
  • безплатні послуги оздоровлення та відпочинку;
  • для родин з чотирма дітьми й більше діє знижка 50% на оплату утримання в дитячих садках;
  • безплатні обіди в школах, якщо сім’я отримує допомогу згідно з ЗУ "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям";
  • звільнення від плати за харчування в садках і школах, якщо середньомісячний сукупний дохід родини нижчий прожиткового мінімуму;
  • безплатне харчування для дітей, які навчаються в професійно-технічних установах, та учнів 1−4 класів.

Трудові пільги одиноким батькам

У Трудовому законодавстві прописані права та пільги для самотніх батьків. Зокрема, таким особам не можуть встановлювати випробувальний термін, якщо дитині менше ніж 14 років. Також заборонено відмовляти в роботі, аргументуючи рішення наявністю дитини до 14 років на утриманні. Це можна оскаржити в судовому порядку, якщо є викладення причини від роботодавця у письмовій формі.

Частина пільг стосується відпусток, а саме:

  • додаткові 10 календарних днів для батьків-одинаків, або 17 днів для працівника, який виховує двох і більше дітей до 15 років та/або дітей-інвалідів;
  • неоплачувана відпустка на 14 календарних днів за бажанням співробітника, на утриманні якого – двоє чи більше дітей до 14 років.

Нарешті, звільнити з посади одинокого батька чи матір можна лише в одному випадку – якщо підприємство повністю ліквідовують. Але навіть тоді роботодавець повинен взяти на себе зобов’язання його подальшого працевлаштування.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ФОПам скасують податкові пільги та повернуть штрафи. Також ми повідомляли, що субсидію через борги по комуналці не скасовуватимуть, і розповідали, які українці й надалі отримуватимуть пільги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.