Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Квартира за два роки і знижки на комуналку: які пільги мають учасники бойових дій

Українці зі статусом УБД можуть отримати пільги від держави, пов’язані з житловими питаннями

Фото: Генштаб ЗСУ, УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Учасникам бойових дій належать житлові пільги

Фото: Генштаб ЗСУ, УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

За час російсько-української війни в Україні з’явилися сотні тисяч осіб зі статусом учасника бойових дій. Держава намагається підтримувати всіх військовослужбовців, зокрема в житлових питаннях, забезпечуючи їх пільгами та знижками.

Це регулюється Законом "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

Відповідно до статті 12 учасники бойових дій можуть розраховувати на велику кількість пільг, включно з медичним обслуговуванням, фінансовою допомогою та житловим забезпеченням. Наприклад, що стосується останнього, то військовим належить позачерговеправо на оселю. Причому одній категорії квартиру повинні надати протягом двох років після взяття на облік. Йдеться про УБД, які зазнали поранення чи каліцтва внаслідок виконання бойового завдання.

Також у списку – знижки на оплату комунальних послуг і закупівлю ресурсів для опалення. Загалом у переліку наступні привілеї:

  • знижка 75% на плату за користування житлом;
  • знижка 75% на комунальні послуги;
  • відсутність черговості в питанні забезпечення житловою площею для осіб, яким потрібно покращення умов;
  • відсутність черговості для ремонту будинків і квартир;
  • першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва та городництва;
  • позика на будівництво чи ремонт нерухомості з умовою погашення за 10 років (відлік починається через п’ять років після закінчення робіт);
  • першочергове право на вступ до житлово-будівельних кооперативів і товариств.

Зауважимо, що пільги надаються лише тим особам, які мають посвідчення учасника бойових дій. Отримати документ можна, звернувшись до відповідних органів.

Процедура оформлення посвідчення

Оскільки уряд розумів, що з 24 лютого 2022 року в Україні побільшає кількість УБД, було розроблено новий алгоритм процесу оформлення документа. Вагомим поштовхом до оновлення колишньої процедури стала необхідність швидко та якісно обробляти дуже багато звернень. Як уточнив міністр оборони Олексій Резніков, довелося створити 18 спеціальних комісій, які почали роботу 1 грудня минулого року.

Військовослужбовці можуть обрати один з трьох варіантів, залежно від індивідуальної ситуації. Якщо українець досі служить, є змога звернутися до командира військової частини, який самостійно подасть документи в централізоване відомство. Або можна самому зібрати повний пакет документів і написати заяву до комісії.

Якщо особа вже звільнена зі служби, варто відвідати територіальний центр комплектування та соціальної підтримки. При виникненні питань чи проблем рекомендується зателефонувати на гарячу лінію Міністерства оборони.

Раніше сайт Pro Гроші писав, хто та як може отримати статус УБД для добровольців без контракту. Також ми повідомляли, що субсидію через борги по комуналці не скасовуватимуть, і розповідали, які українці й надалі отримуватимуть пільги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.