Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Субсидію через борги по комуналці не скасовуватимуть? Які українці й надалі отримуватимуть пільги

Наразі для розрахунку розміру житлової субсидії враховуються доходи громадян України за певні періоди

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці по-новому отримують субсидію

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Через повномасштабне вторгнення Росії в Україну деякі українці зіткнулися з проблемами при сплаті комуналки. Наприклад, багатьох цікавить питання, чи є заборгованість з деяких послуг причиною для скасування субсидії, а саме для багатодітних сімей.

Про це пише соціальний гід.

"Якщо я маю заборгованість за центральне опалення за грудень, у лютому я не отримаю пільги як багатодітна чи отримаю?", – питають українці.

Як пояснили фахівці, пільги у лютому даному одержувачу виплатять у грошовій формі. При цьому там додали, що якщо у вас є заборгованість по комуналці, то вам все одно не скасують субсидію.

Кому можуть перерахувати субсидію посеред опалювального сезону

У ПФУ пояснили, що переглянути призначення допомоги можуть деяким категоріям українців, а саме:

  • непрацюючим пенсіонерам, якщо пенсіонер звільнився з роботи, а його заробітну плату було враховано у тому періоді, за який проводився розрахунок житлової субсидії;
  • особам, які подають додаткові документи щодо уточнення розміру доходу, з урахуванням якого призначено субсидію;
  • непрацездатним непрацюючим особам, які проживають самі, щодо призначення житлової субсидії на понаднормову площу житла.

Нові правила виплати субсидій

Раніше ми вже розповідали вам про те, що з 1 лютого українці, які отримують субсидії, мають знімати гроші з рахунків та самостійно переказують їх комунальним підприємствам за спожиті послуги.

Що стосується пенсіонерів, вони й далі, за бажанням, можуть отримувати субсидію через відділення Укрпошти. Також гроші вони можуть забрати одразу у день виплати пенсії. А от українцям непенсійного віку треба визначатись, як вони хочуть отримувати субсидії:

  • або відкрити рахунок у банківській установі, і ці гроші будуть надходити туди;
  • або продовжувати отримувати житлові субсидії у відділеннях Укрпошти.

Які доходи враховують при призначенні субсидії

Як ми розповідали раніше, для розрахунку розміру житлової субсидії враховуються доходи за такі періоди:

  • за III-IV квартали попереднього календарного року: у разі, коли житлова субсидія призначається від початку неопалювального сезону (травень);
  • за I-II квартали поточного календарного року: у разі, коли житлова субсидія призначається від початку опалювального сезону (жовтень);
  • за два квартали, що передують місяцю, який передує місяцю звернення за призначенням житлової субсидії: у разі, коли житлова субсидія призначається не від початку опалювального (неопалювального) сезону.

Раніше ми писали про те, що буде з держдопомогою, якщо субсидіант має борги за аліментами. Також сайт Pro Гроші повідомляв, кому можуть перерахувати субсидію посеред опалювального сезону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.