Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ФОПам скасують податкові пільги та повернуть штрафи: коли введуть зміни

Законопроєкт № 8401 принесе суттєві зміни підприємцям у разі його прийняття

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Зміни для ФОПів з 1 липня 2023 року

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

На розгляді Верховної Ради перебуває законопроєкт №8401, який значно вплине на роботу фізичних осіб-підприємців і систему оподаткування. Зокрема він пропонує повернути всі ставки та штрафи для ФОПів, які діяли до початку повномасштабного вторгнення.

Детально про зміни розповів фінансовий консультант Михайло Смокович.

Йдеться про проєкт Закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану", опублікований на офіційному сайті ВР. Наразі за нього ще не проголосували народні депутати, він не підписаний президентом Володимиром Зеленським, тож якісь положення можуть змінитися до моменту прийняття. Втім очікується, що документ узгодять в тій редакції, яка існує зараз, з мінімальним втручанням.

Нагадаємо, що на період воєнного стану підприємці в Україні мають чимало пільг щодо оподаткування. Зокрема, ФОПам 1 та 2 груп дозволено не сплачувати єдиний податок, прив'язаний до прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати. У 2023 році суми становлять: для 1 групи – 268,4 грн, для 2 групи – 1 340 грн.

Також спрощення торкнулося 3 групи ФОПів: такі підприємці могли перейти на спрощену систему оподаткування та платити 2% з доходу, замість 5%. Окрім цього, з початком війни скасували штрафи за порушення по РРО (реєстратор розрахункових операцій). Власне, законопроєкт пропонує з 1 липня 2023 року скасувати всі пільги та повернути колишні податкові норми.

Що може змінитися з 1 липня

Якщо документ приймуть в поточній редакції, то вже з 1 липня ФОПам 1 та 2 груп доведеться сплачувати єдиний податок. У разі відсутності коштів (наприклад, якщо підприємець не здійснює діяльність, але чекає більш сприятливого часу для відновлення роботи) можна тимчасово змінити групу, щоб сума податку була меншою. Так, на 3 групі ФОПи взагалі не платять ЄП, якщо не мають доходу.

Їм, до речі, також варто підготуватися до збільшення податкового зобов’язання. Через кілька місяців підприємці сплачуватимуть в державний бюджет 5%. Михайло Смокович зауважив, що хвилюватися потрібно не за підвищення ставки, а через можливе ускладнення декларування.

Нарешті, українцям повернуть штрафи, передбачені Законом про РРО. Ці пристрої, призначені для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), стануть необхідністю. За їх відсутність підприємці перший раз платитимуть 100% вартості проданих речей (послуг, товарів), а за кожне подальше порушення – 150% вартості.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що за додаткові доходи тепер потрібно платити податки, і розповідав, скільки та кого торкнеться. Також ми повідомляли, чому деяким ФОПам нараховують борги за несплату ЄП.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.