Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ВПО почали масово втрачати свої виплати – з якими проблемами зіткнулися українці

У Верховній Раді можуть затвердити зміни, за допомогою яких ситуацію повинні врегулювати

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З рахунків ВПО почали зникати кошти

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українським банкам хочуть заборонити стягувати борги з виплат, які держава спрямовує внутрішнім переселенцям. Верховна Рада має розглянути відповідний законопроєкт.

Про це повідомила очільниця Мінреінтеграції Ірина Верещук.

За її словами, останнім часом почастішали скарги від переселенців щодо того, що банки стягують за борги кошти, які ВПО отримують як допомогу на проживання.

"Як профільний міністр з питань ВПО вважаю несправедливим, що банки намагаються забрати кошти, які держава платить переселенцям. Бо ці люди залишилися без домівки та майна. У багатьох немає роботи", – пояснила міністерка.

Водночас вона зазначила, що розуміє, що переселенець може бути винен банку гроші. Однак комерційне кредитування має свої ризики, які є частиною банківського бізнесу.

"Допомога переселенцям платиться не для того, щоб ці гроші забирали собі банки. Ідея в тому, щоб допомогти людині вижити протягом якогось часу. А не в тому, щоб банки вирішували свої проблеми за рахунок цих грошей. Для цього у банків є акціонери", – зауважила Верещук.

Вона також додала, що у Верховній Раді вже декілька місяців перебуває урядовий законопроєкт №9065. Якщо нардепи ухвалять цей документ, то банкам буде заборонено стягувати кошти, які отримуються як допомога на проживання ВПО.

Верещук додала, що звернулася до народних депутатів з проханням підтримати законопроєкт.

Як ВПО не втратити виплати

У серпні перевірки переселенців в Україні посилили. Їх проводять після отримання:

  • інформації про реєстрацію осіб як внутрішньо переміщених у межах однієї територіальної громади;
  • сповіщення від органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, громадських об’єднань чи фізичних осіб про зміну фактичного місця перебування ВПО;
  • результатів верифікації відповідно до критеріїв призначення зазначеної допомоги.

Якщо переселенець знає, що під час перевірки буде відсутнім, для запобігання припиненню виплат йому необхідно протягом 14 днів звернутися до управління соціального захисту населення (УСЗН). А якщо є обґрунтовані причини відсутності – протягом 30 днів. Переселенцю потрібно буде надати УСЗН підтвердні документи.

Раніше ми писали про те, які проблеми виникають у ВПО під час працевлаштування. Також ми пояснювали, чому ВПО можуть втратити виплати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.