Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Знайти роботу не так просто: які проблеми виникають у ВПО та скільки їм платять

Переважна більшість внутрішньо переміщених осіб зіткнулася з певними проблемами при пошуках роботи у новому місті

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякім ВПО пропонують роботу з зарплатою менше ніж 6 700 гривень

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні через повномасштабну війну мільйони людей були вимушені покинути свої домівки та відправитися в інші більш безпечні міста країни. Внутрішньо переміщені особи повинні не лише адаптуватися до різких змін у їхньому житті, але й знайти собі роботу. Проте у більшості людей виникли певні проблеми з працевлаштуванням.

Сайт Pro Гроші вирішив розібратися, з якими проблемами при пошуках роботи стикаються ВПО та скільки їм платять.

З якими проблемами стикаються ВПО при пошуках роботи

Більшості українців, які були вимушені покинути домівку, роботодавці відмовляли у роботі через їхній статус ВПО. На початку війни до таких кандидатів ставилися насторожено, адже вважалося, що вони ненадійні й можуть у будь-який момент звільнитися і поїхати в інше місто.

Проте деякі роботодавці все ж ризикували та брали на роботу переселенців, але через нестабільні умови в країні були змушені відпустити їх. Тому навіть зараз, коли більшість переселенців визначилися з місцем проживання, вони можуть почути відмову при влаштуванні на роботу.

Маленька заробітна платня стала однією з головних проблем переселенців. Українці неодноразово скаржилися на те, що їм пропонували роботу за низьку оплату праці, іноді менше, ніж мінімальна зарплата в країні, яка становить 6 700 гривень.

Також ВПО при пошуках роботи стикнулися з тим, що їх не брали на посади, які вони займали в рідному місті. Це більше стосується українців, які працювали на керівних посадах, тому їм доводилося перекваліфіковуватися.

Куди беруть працювати ВПО та скільки їм платять

Як вже зазначалося, внутрішньо переміщеним особам пропонують невелику зарплатню. Найчастіше переселенці працевлаштовуються:

  • продавцями у продуктовий магазин із середньою заробітною платою 10 600 гривень;
  • прибиральниками із середнім окладом 6 000 гривень;
  • кухарями із зарплатою 20 800 гривень;
  • різноробами, де вони можуть заробити в середньому 8 500 гривень;
  • водіями, зарплата яких у середньому становить 21 001 гривні.

Середні зарплатні вказані на сайті WORK.ua. Проте рівень окладу може відрізнятися, це залежить від міста та компанії, яка пропонує роботу.

В Україні хочуть підвищити мінімалку

В країні з 1 січня поточного року не змінювався розмір мінімальної зарплатні. Однак невдовзі ця ситуація може змінитися. В Мінфін пропонують збільшити рівень окладу. Він може стати таким:

  • з 1 січня 2024 року – 7 100 грн;
  • з 1 липня 2024 року – 8 000 грн;
  • з 1 січня 2025 року – 8 370 грн;
  • з 1 січня 2026 року – 8 956 грн.

Однак видатки на оплату праці державних працівників у 2024 році залишаться без змін, окрім сектору безпеки та оборони. Уряд має представити проєкт державного бюджету до 15 вересня 2023 року, коли стане відомий точний розмір мінімальної зарплати на 2024 рік.

Раніше ми повідомляли, на яке авто можуть назбирати різні працівники за 2-3 роки. Також ми писали, який мінімальний та максимальний оклад вчителів у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.